Γιατί το χαρτί αντέχει ακόμα

Και γιατί εξακολουθούμε να εκτυπώνουμε εισιτήρια και φωτογραφίες παρόλο που υπάρχουν και σε ψηφιακή μορφή.
MASKOT VIA GETTY IMAGES

Από τα βιογραφικά μας μέχρι και τα εισιτήρια που κλείνουμε για τα ταξίδια που έχουμε προγραμματίσει, όλα είναι πλέον διαθέσιμα στην οθόνη του υπολογιστή μας ή τουλάχιστον σε αυτή του smartphone μας.

Οι περισσότεροι όμως από εμάς εξακολουθούμε να τα εκτυπώνουμε σε χαρτί παρόλο που μπορούμε να τα βρούμε γρήγορα και εύκολα με το πάτημα ενός κουμπιού. Πώς εξηγείται η εν λόγω τάση; Η βρετανική έκδοση της HuffPost δίνει την απάντηση.

Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί ο αρθρογράφος, η συνήθεια μας αυτή οφείλεται κυρίως στην αίσθηση της χαράς που σου δίνει το χαρτί όταν το κρατάς στα χέρια σου. Πάρτε για παράδειγμα τις φωτογραφίες των αγαπημένων μας προσώπων. Είναι το ίδιο να βρίσκονται μέσα σε ένα φλασάκι και το ίδιο να τις έχουμε συγκεντρωμένες σε ένα άλμπουμ;

Το εξηγούν ακόμα και οι επιστήμονες. Όταν ένας άνθρωπος στην καθημερινότητά του είναι περιτρυγιρισμένος από εικόνες αγαπημένων του προσώπων, τότε σίγουρα θα είναι και περισσότερο χαρούμενος σε κάθε στιγμή της μέρας του.

Ακόμα ένας λόγος που φαίνεται πως εκτυπώνουμε τα σημαντικά έγγραφα της ζωής μας είναι είναι πως νιώθουμε μεγαλύτερη ασφάλεια όταν τα έχουμε στα χέρια μας. Είναι γεγονός, ακόμα κι αν ζούμε στην εποχή που όλα έχουν πλέον ψηφιοποιηθεί, αισθανόμαστε πως αυτά είναι προστατευμένα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν συνήθως όταν τα έχουμε συγκεντρωμένα σε ένα φάκελο σε ένα ασφαλές μέρος του σπιτιού μας.

CHRISTOPHER ROBBINS VIA GETTY IMAGES

Με τίποτα δεν θα πρέπει να υποτιμούμε και την ευκολία με την οποία διαβάζουμε κάτι σε ένα χαρτί. Οι άνθρωποι κυρίως που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης συνηθίζουν να λένε πως η ανάγνωση από τον υπολογιστή/smartphone και το χαρτί δεν έχει καμία σχέση.

Τα εν λόγω αποδεικνύουν και σχετικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, ο άνθρωπος τείνει να κατανοεί καλύτερα τις πληροφορίες όταν τις διαβάζει σε ένα χαρτί. Τότε ο εγκέφαλος τις επεξεργάζεται με μεγαλύτερη συνέπεια και τις αποθηκεύει με μεγαλύτερη ευκολία.

Τέλος, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως οι εκτυπώσεις είναι πιο διασκεδαστικές. Πάνω τους μπορείς να κάνεις σχέδια, να κρατήσεις σημειώσεις, να ζωγραφίσεις. Σαφώς κάποιες φωτογραφίες από όμορφες στιγμές μπορούμε να στείλουμε μέσω υπολογιστή σε αγαπημένους μας ανθρώπους ακόμα κι αν αυτοί βρίσκονται μακριά. Η αίσθηση όμως δεν συγκρίνεται με το να τις κοιτάς και να ταξιδεύεις μέσα από ένα άλμπουμ.