ΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/03/2019 12:21 EET

Γιατί δεν ανακυκλώνεται το μαύρο πλαστικό

Το βλέπουμε σε συσκευασίες τροφίμων και σε γλάστρες.

sergeyryzhov via Getty Images

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Greenpeace, στην Ελλάδα κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 4,3 δισ. πλαστικές σακούλες, 2 δισ. πλαστικά μπουκάλια νερού και αναψυκτικών και 300 εκατ. πλαστικά ποτήρια του καφέ. Επίσης, κάθε χρόνο παράγονται 300.000 τόνοι πλαστικών συσκευασιών, μεγάλο μέρος των οποίων έχει μαύρο χρώμα.

Συνήθως τις βλέπουμε στα σούπερ-μάρκετ και όταν παραγγέλνουμε φαγητό απ′ έξω. Είναι οι πλαστικές συσκευασίες για τη μεταφορά τροφίμων, πολλές απο τις οποίες έχουν μαύρο χρώμα. Τις χρησιμοποιούμε και μετά τις πετάμε στον κάδο της ανακύκλωσης, ήσυχοι ότι κάναμε το καθήκον μας. 

Λάθος. Το μαύρο πλαστικό δεν ανακυκλώνεται και δεν πρέπει να ανακατεύεται με τα άλλα ανακυκλώσιμα υλικά. 

Ο λόγος για τον οποίο δεν ανακυκλώνεται, είναι το χρώμα. Το μαύρο πλαστικό χρωματίζεται με σωματίδια άνθρακα και οι αισθητήρες των μηχανημάτων διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών δεν μπορούν να το ανιχνεύσουν, με αποτέλεσμα να καταλήγει στις χωματερές - αν είμαστε τυχεροί - ή στην θάλασσα, παρέα με τους 12 εκατομμύρια τόννους πλαστικού που πετάμε στους ωκεανούς της Γης κάθε χρόνο. 

Το μαύρο πλαστικό χρησιμοποιείται για τρείς λόγους:

α. Είναι αισθητικά πιο ευχάριστο από το διαφανές, ειδικά όταν χρησιμοποιείται σε συσκευασίες φαγητού.

β. Μπλοκάρει την υπεριώδη ακτινοβολία - και γι′ αυτό χρησιμοποιείται και σε γλάστρες. 

γ. Είναι φτηνό - διότι κατασκευάζεται από πλαστικά σκουπίδια διαφόρων χρωμάτων και χαμηλού κόστους. 

Η πιο αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα είναι, προφανώς, ο τερματισμός της παραγωγής του μαύρου πλαστικού. Μέχρι τότε, όμως, μπορούμε να μην το χρησιμοποιούμε, αποφεύγοντας τόσο τις μαύρες γλάστρες, όσο και τις μαύρες, πλαστικές συσκευασίες σε οποιαδήποτε μορφή.