Γιατί διάλεξε ο Τσίπρας να κηρύξει από την Ιθάκη το «τέλος των μνημονίων»

Πότε απορρίφθηκε η σκέψη για το Καστελόριζο. Οι στίχοι του Καβάφη και οι συμβολισμοί...και στο βάθος ανασχηματισμός σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ.
Getty Images

Βρισκόμαστε ακριβώς ένα βήμα πριν «κλειδώσει» η απόφαση. Ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνθεί από την Ιθάκη στον ελληνικό λαό - εκτός συγκλονιστικού απροόπτου - την πρώτη ημέρα που η χώρα δεν θα βρίσκεται σε μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μαξίμου κατέληξαν στην επιλογή της Ιθάκης έχοντας απορρίψει από νωρίς το Καστελόριζο και (από την περασμένη εβδομάδα) την Αττική – είχε «πέσει» η ιδέα για ομιλία σε λαϊκή γειτονιά του λεκανοπεδίου ή στο Σούνιο.
Οι συμβολισμοί με το τέλος της Οδύσσειας είναι προφανείς.

Ωστόσο, αυτό που θέλει να επισημάνει η κυβέρνηση είναι ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια χάρη και στην στοχοπροσήλωση των τελευταίων τριών ετών, αλλά και επειδή «δεν φοβήθηκε να αναμετρηθεί με τις πολιτικές και τις αντιλήψεις που την οδήγησαν στα μνημόνια».

Μιλώντας για την Ιθάκη, ορισμένοι θυμίζουν τους στίχους του Κωνσταντίνου Καβάφη, επιχειρώντας να δημιουργήσουν σταδιακά ένα νέο αφήγημα... «τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι, τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις, αν μέν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει».

Το δεύτερο στοιχείο που θέλει να υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός σχετίζεται με το στίγμα, τις αρχές και τους στόχοι των πολιτικών που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα

Το επόμενο βήμα του Αλέξη Τσίπρα είναι η ανασυγκρότηση της κυβέρνησης, με στόχο να εμπεδωθεί η διεύρυνση της πολιτικής επιρροής της.

Στο πλαίσιο αυτό δύο κορυφαία στελέχη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, τονίζουν (στην «Εφημερίδα των Συντακτών») την σημασία που έχει στη μεταμνημονιακή περίοδο η δημιουργία μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων, ως «ανάχωμα στη συντήρηση και την ακροδεξιά».

Παράλληλα με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό θα υπάρξει και ανασχηματισμός στο κόμμα. Είναι ειλημμένη απόφαση η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών του 2019.

Αυτό σημαίνει ότι πολιτικά πρόσωπα θα μετακινηθούν από το κόμμα προς την κυβέρνηση, αλλά και από την κυβέρνηση προς το κόμμα.

Οι αλλαγές θα επηρεάσουν την κομματική «πυραμίδα», καθώς οι πληροφορίες κάνουν λόγο για υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη που επιδιώκεται να πάνε στην Κουμουνδούρου. Σημειώνεται ότι πριν από την ΔΕΘ θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοφιλή