Γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο ανθεκτικοί στο αλκοόλ από άλλους

Και γιατί ειδικά το καλοκαίρι δεν πρέπει να το παρακάνουμε.
opolja via Getty Images

Όταν μιλούμε για κατανάλωση αλκοόλ, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πίνουν αρκετή ποσότητα και άλλοι που ο οργανισμός τους δεν αντέχει δυο ποτήρια ή και λιγότερο. Φυσικά πάντα θα υπάρχουν τα σχόλια περί ανοχής και αδυναμίας, όσον αφορά το ποτό.

Τι σημαίνει όμως «ανοχή στο αλκοόλ»; Ο όρος αναφέρεται στην ικανότητα που έχουν μερικοί άνθρωποι να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ πριν ακόμα αισθανθούν κάποια επίδραση στον οργανισμό τους από άλλους ανθρώπους, είπε ο Πίτερ Μάρτιν, καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ στο Νάσβιλ του Τένεσι.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό, δηλαδή το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να πιούν ασταμάτητα χωρίς να τους επηρεάσει και άλλοι που βρίσκονται σε μεθύσι με μόλις μισό ποτήρι κρασιού.

Το φύλο και τα γονίδια παίζουν ρόλο στην αντοχή

Οι ερευνητές έχουν εξετάσει πολλούς παράγοντες ώστε να καταλήξουν στο γιατί μερικοί άνθρωποι μπορούν να πιουν περισσότερο αλκοόλ. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το φύλο και το βάρος του σώματος παίζουν ρόλο στην ποσότητα που πίνουμε. Οι άνδρες πίνουν περισσότερο από τις γυναίκες και δεν μεθούν αμέσως. Επιπλέον, οι σωματώδεις άνθρωποι φαίνεται πως «απορροφούν» περισσότερο το αλκοόλ από τους λιγότερο σωματώδεις, χωρίς να παρουσιάσουν κάποιο σύμπτωμα ως αποτέλεσμα από μεθύσι. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι βιολογικοί παράγοντες που είναι πιο πολύπλοκοι. «Μερικοί πιστεύουν ότι αυτό συνδέεται με τα ένζυμα που εμπλέκονται στο μεταβολισμό όταν πρόκειται για καταλάνωση αλκοόλ, άλλοι το αποδίδουν στο γεγονός ότι υπάρχει μια επίδραση στη νευροδιαβίβαση στον εγκέφαλο. «Το ανθρώπινο σώμα ”έχει την ικανότητα να προσαρμοστεί στην αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ”. Αυτό οδηγεί σε γρηγορότερο μεταβολισμό αλκοόλ και σημαίνει ότι εκείνοι που πίνουν πιο συχνά ”μπορεί να μεθύσουν λιγότερο από άλλους που έχουν πιεί παρόμοια ποσότητα», υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Η υψηλή ανοχή δεν κάνει απαραίτητα καλό

Το πρώτο πρόβλημα που έχει η υψηλή ανοχή στο αλκοόλ είναι ότι μπορεί να δώσει την ψευδή εντύπωση του πόσο μεθυσμένος μπορεί να είναι κάποιος. Κι ενώ μπορεί να μην φαίνεται το μεθύσι και να νομίζουμε ότι κάποιος μπορεί να οδηγήσει αμάξι ή ποδήλατο επειδή δεν μπερδεύουν τα λόγια τους ή λένε ασυναρτησίες, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει επιρροή από αλκοόλ. «Δεν είναι ασφαλές να θεωρούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να ανταπεξέλθουν σε καταστάσεις που απαιτούν προσοχή ή δράση», σύμφωνα με τους ειδικούς.

Επιπλέον, μην ξεχνάμε ότι η υψηλή και χρόνια κατανάλωση αλκοόλ, κρύβει κινδύνους για την υγεία μας, όπως η κίρρωση του ήπατος, ασθένειες του εγκεφάλου, νευροπόθεια, παγκρεατίτιδα, γαστρίτιδα, ή καρκίνο στομάχου».

Το να βασιζόμαστε στην ανοχή αλκοόλ είναι επικίνδυνο το καλοκαίρι

Αναμφισβήτητα, θα πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί στο αλκοόλ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εποχή που νιώθουμε την ανάγκη να πιούμε περισσότερο. Μπορεί να νομίζουμε ότι το αλκοόλ θα μας ξεδιψάσει, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. «Το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει στην αφυδάτωση και σε καμία περίπτωση να αντικατασταθεί με το νερό ή άλλα υγρά που πίνουμε περισσότερο στη ζέστη και μετά από άσκηση», τονίζουν οι ερευνητές.

Το Ινστιτούτο Κατάχρησης Αλκοόλ και Αλκοολισμού υποστηρίζει ότι «μια μέση γυναίκα θα φτάσει το επίπεδο συγκέντρωσης αλκοόλ στο 0,08 αν πιεί τέσσερα ποτά, ενώ οι άνδρες μετά από τέσσερα ποτά».

Τέλος, οι ερευνητές καταλήγουν ότι εκείνοι που πίνουν λιγότερο, είναι πιο υγιείς.

Το κείμενο αυτό αρχικά δημοσιεύτηκε στη Βρετανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα
Προτείνετε μια διόρθωση