Γιατί τα πλάσματα που ζουν στην άβυσσο φαίνονται τόσο παράξενα

Ενώ αυτά τα χαρακτηριστικά φαίνονται ασυνήθιστα για τον άνθρωπο, κάθε είδος έχει ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να επιβιώσει.
.
.
Youtube

«Παράξενο», «Εξωγήινο», «Τρομακτικός». Αυτές είναι μερικές μόνο από τις λέξεις που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τα πλάσματα που ζουν στη αβυσσαία ζώνη.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι παρόλο που η αβυσσαία πανίδα, είναι σπάνια, περιλαμβάνει πολλά είδη ψαριών, όλα προσαρμοσμένα σε ένα περιβάλλον που η μέρα με τη νύχτα δεν εναλλάσσονται, που δεν υπάρχουν εποχιακές αλλαγές. Υπάρχει τεράστια πίεση, σκοτεινιά, ήρεμα νερά, και βυθοί που αποτελούνται από μαλακά ιζήματα.

Επειδή το φαγητό είναι σπάνιο, τα περισσότερα ζώα έχουν μεγάλα σαγόνια για να καταπίνουν οτιδήποτε αποτελεί τροφή, οργώνοντας την άμμο που υπάρχει στον πυθμένα για να την βρουν. Τα περισσότερα ζώα έχουν μαύρο ή γκρι χρώμα και έχουν δομή που είναι αντίθετη στην αεροδυναμική. Τα αβυσσαία μαλακόστρακα και ψάρια πιθανώς είναι τυφλά.

Επίσης πιστεύεται ότι αναπαράγονται με πολύ βραδείς ρυθμούς, για να μπορούν να διατηρούν την ενέργειά τους. Μάλιστα, νεκροί οργανισμοί βυθίζονται και διαλύονται και έτσι εκεί κάτω υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αζώτου, οξυγόνου και πυριτίου που βοηθούν τα ζώα να επιβιώσουν.

Ενώ αυτά τα χαρακτηριστικά φαίνονται ασυνήθιστα για τον άνθρωπο, κάθε είδος έχει ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να επιβιώσει.

Δεν είναι λοιπόν «παράξενα». Είναι τέλεια προσαρμοσμένα στο περιβάλλον τους. Θα ήταν πραγματικά παράξενο αν δεν έμοιαζαν έτσι.

Παρακολουθήστε το συναρπαστικό βίντεο των Μακίνζι Μπούμπελ, Τόμι Κνόουλς, Αλίσια Μπιτόντο και Έλεν Ουμέντα από το Monterey Bay Aquarium που εξηγούν πώς αυτά τα πλάσματα μπορούν να επιβιώσουν σε ένα τόσο απαιτητικό περιβάλλον.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα