ΔΙΕΘΝΕΣ
11/02/2019 09:59 EET

Γιατί το Παρίσι μηνύει το Airbnb και το πρόστιμο των 13 εκατ. ευρώ

Μετά τις ΗΠΑ η Γαλλία είναι η μεγαλύτερη αγορά για το Airbnb.

ASSOCIATED PRESS

To Παρίσι μήνυσε την Airbnb για δημοσίευση περίπου χιλίων παράνομων διαφημίσεων για ενοικιάσεις ακινήτων και ζητά από την αμερικανική εταιρεία 12,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το γαλλικό δίκαιο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Παρίσι μπορούν να νοικιάσουν τις ιδιοκτησίες τους σε βραχυπρόσθεσμες μισθωτικές πλατφόρμες για 120 μέρες τον χρόνο. Οι διαφημίσεις πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν έναν αριθμό εγγραφής ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι ιδιοκτησίες δεν θα ενοικιάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το 2018, η Γαλλία ψήφισε έναν νόμο σύμφωνα με τον οποίο, εταιρείες σαν την Airbnb τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 12.500 ευρώ για κάθε παράνομη δημοσίευση- μια νέα διάταξη που το Παρίσι θα χρησιμοποιήσει εναντίον της αμερικανικής εταιρείας στο δικαστήριο.

BFM Business

«Ο στόχος είναι να τελειώνουμε με τις παράνομες ενοικιάσεις που έχουν χαλάσει κάποιες γειτονιές του Παρισιού» δήλωσε η Αν Ινταλγκό, δήμαρχος της πόλης.

Δεν είναι λίγες οι πόλεις σε αρκετά κράτη που έχουν εκφράσει ανησυχίες πως οι πλατφόρμες τύπου Airbnb χρησιμοποιούν πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι ξενοχοδείων και μπορούν να μετατρέψουν ολόκληρες γειτονιές σε «αποστειρωμένες», τουριστικές ζώνες. 

Εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε ότι έχει ήδη λάβει μέτρα για να βοηθήσει τους χρήστες της πλατφόρμας της να συμμορφωθούν με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, όμως πρόσθεσε ότι οι κανόνες του Παρισιού είναι «ανεπαρκείς και σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Μετά τις ΗΠΑ η Γαλλία είναι η μεγαλύτερη αγορά για το Airbnb, με 65.000 κατοικίες εγγεγραμμένες.  

(Με πληροφορίες από Reuters)