Γιορτές με self test αλλά και με το βλέμμα στα επιδημιολογικά δεδομένα

Έτοιμη η κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα μετά την Πρωτοχρονιά.
.
.
picture alliance via Getty Images

Δύο φάσεις άμυνας έχει η κυβέρνηση, προκειμένου να σταματήσει την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την πρώτη ζώνη άμυνας συγκροτούν η έγκαιρη πρωτοβουλία να ανοίξει η τρίτη δόση για όλες τις ηλικίες, οι εμβολιασμοί των παιδιών, ο αυστηρός έλεγχος όσων έρχονται από το εξωτερικό, ενώ επικεντρώθηκε κυρίως στη διενέργεια των self test και στην πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας κατά την εορταστική περίοδο.

«Και η στάση μας σήμερα θα κρίνει και τις αποφάσεις μας αύριο. Στόχος μας για τις επόμενες εβδομάδες είναι αφενός να καθυστερήσουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- την εξάπλωση της νέας παραλλαγής και αφετέρου να θωρακιστούμε όλοι, κυρίως με το ενισχυτικό τρίτο εμβόλιο», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζοντας παράλληλα τέλος στα σενάρια που έκαναν λόγο για υποχρεωτική διενέργεια rapid test και για τους εμβολιασμένους που θα ήθελαν να κάνουν ρεβεγιόν σε έναν κλειστό χώρο.

«Αντί λοιπόν να επιβάλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους. Η Πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Με την σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Και ζητώ από τους συμπολίτες μας να τα χρησιμοποιήσουν, ιδίως πριν από τις εορταστικές μαζικές συναθροίσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Έτοιμη η κυβέρνηση για το Plan B

Όλο αυτό το διάστημα θα μελετώνται με κάθε λεπτομέρεια τα επιδημιολογικά δεδομένα καθώς οι αμυντικές επιδόσεις αυτής της περιόδου θα κρίνουν αν θα χρειαστεί –και αν ναι, πότε- να περάσει η χώρα στη δεύτερη φάση άμυνας, δηλαδή σε πιο δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης.

Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δράσεις δείχνει ότι έχει ξεκινήσει η επεξεργασία των περιορισμών που ενδεχομένως αναγκαστεί να πάρει η κυβέρνηση αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, καθώς η Όμικρον χαρακτηρίζεται από την ταχύτατη διάδοση της, κάτι που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο, με πολλές χώρες να λαμβάνουν σκληρά μέτρα.

«Φαίνεται να πολλαπλασιάζεται μέσα σε λίγες μέρες. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τη νοσηρότητά της. Υπάρχει όμως μια έντονη ανησυχία ότι αυτή η απότομη έξαρση μπορεί να βάλει τα συστήματα υγείας κάτω από πολύ μεγάλη πίεση. Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας ότι όλα θα κριθούν από την πορεία της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι «καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί». Σε αυτό που φάνηκε να είναι απόλυτος ο πρωθυπουργός ήταν στη λειτουργία των σχολείων λέγοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αναστολή της.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι φόβοι των ειδικών, που μιλάνε για μία μετάλλαξη με ταχύτατη μετάδοση, τότε τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς αναμένεται να εφαρμοστεί το plan B της κυβέρνησης, με την τηλεργασία να φτάνει στο 60%, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να κλείνουν νωρίτερα –πιθανότατα τα μεσάνυχτα- ενώ θα μελετηθούν και άλλα μέτρα, όπως η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και για ηλικίες κάτω των 60 ετών.

Ανάλογα λοιπόν με τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα αποφασισθεί το εύρος των παρεμβάσεων χωρίς να αποκλείεται οι οριστικές αποφάσεις να ληφθούν τις επόμενες μέρες.