ΕΜΑ: Καμία σχέση οι αλλαγές στον κύκλο της περιόδου των γυναικών με το εμβόλιο COVID

Ξεκάθαρη απάντηση και για το θέμα της γονιμότητας που θέτουν αντιεμβολιαστές.
Φιαλίδιο με εμβόλια Covid-19.
Φιαλίδιο με εμβόλια Covid-19.
PeopleImages via Getty Images

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ (EMA) ανακοίνωσε την Τρίτη (21 Δεκεμβρίου) ότι δεν έχει αποδειχθεί σχέση μεταξύ των αλλαγών στους εμμηνορροϊκούς κύκλους των γυναικών και των εμβολίων για τον COVID-19, αφού μια μελέτη στη Νορβηγία έδειξε ότι ορισμένες γυναίκες είχαν πιο βαριές περιόδους μετά τον εμβολιασμό.

Η μελέτη του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας (FHI) που κυκλοφόρησε βασίστηκε σε ερωτήματα προς σχεδόν 6.000 γυναίκες ηλικίας 18 - 30 ετών, σχετικά με τους έμμηνους κύκλους και τα αιμορραγικά τους πρότυπα πριν και μετά τον εμβολιασμό. Το άρθρο δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους επιστήμονες.

Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 7,6% ανέφερε βαρύτερες περιόδους πριν από τον πρώτο εμβολιασμό, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 13,6% μετά.

Και βαρύτερες περιόδους σε ποσοστό 8,2% πριν από το δεύτερο εμβόλιο, το οποίο αυξήθηκε στο 15,3% μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

«Θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες όπου μετράμε τα επίπεδα ορμονών κ.λπ. για να το προσδιορίσουμε πλήρως», είπε ο Γκεόργκι Γκένοφ, επικεφαλής φαρμακοεπαγρύπνησης στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σε ενημέρωση εκπροσώπων των ΜΜΕ.

Είπε ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι τυχόν διαταραχές της εμμήνου ρύσεως που παρατηρήθηκαν σε αναδυόμενες μελέτες ήταν παροδικές.

Το νορβηγικό ινστιτούτο ανέφερε ότι νεαρές γυναίκες που παρουσίασαν βαριά και επίμονη εμμηνορροϊκή αιμορραγία μετά τη λήψη ενός εμβολίου για τον COVID-19, μπορεί να χρειαστεί να καθυστερήσουν να λάβουν άλλο εμβόλιο μέχρι να διερευνηθεί η αιτία και να σταματήσουν τα συμπτώματα.

Θα πρέπει επίσης να συμβουλευτούν το γιατρό τους, ώστε να αποκλείσουν άλλες ασθένειες που μπορεί να απαιτούν θεραπεία.

Με οποιεσδήποτε προσωρινές αλλαγές της εμμήνου ρύσεως σε έναν κανονικό κύκλο, η επόμενη δόση εμβολίου μπορεί να χορηγηθεί όπως έχει προγραμματιστεί.

Ο Γκένοφ του EMA είπε ότι ο οργανισμός δεν διαθέτει δεδομένα που να δείχνουν ότι τυχόν εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων για τον COVID-19, επηρεάζουν τη γονιμότητα των ανθρώπων.

Δημοφιλή