ΔΙΕΘΝΕΣ
08/04/2019 12:20 EEST

Γιγαντιαίο παγόβουνο ετοιμάζεται να αποσπαστεί από παγετώνα στην Ανταρκτική

Η έκτασή του είναι 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

UniversalImagesGroup via Getty Images

Ένα τεράστιο κομμάτι του Παγετώνα Brunt στην Ανταρκτική, όπου βρίσκεται ο ερευνητικός σταθμός Χάλεϊ της British Antarctic Survey, πρόκειται να αποσπαστεί, προειδοποιούν ειδικοί.

Το σπάσιμο άρχισε πριν από χρόνια και τώρα πλησιάζει στην τελική του φάση. Εν αναμονή της απόσπασης του παγόβουνου, ο ερευνητικός σταθμός, ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν είναι επανδρωμένος, έχει μεταφερθεί σε απόσταση ασφαλείας.

Το παγόβουνο, έκτασης 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αναμένεται να αποσπαστεί από τον παγετώνα μέσα σε μερικούς μήνες, όταν συναντηθούν δύο μεγάλες ρωγμές που μεγαλώνουν τα τελευταία επτά χρόνια.

Ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο Νορθούμπρια σε συνεργασία με επιστήμονες από την ENVEO, εταιρεία remote sensing στην Αυστρία, υπέβαλαν νέα έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό The Cryosphere, βάσει της οποίας η απόσπαση είναι μέρος του φυσικού «κύκλου ζωής» του παγετώνα, και ότι παρόμοια γεγονότα έχουν λάβει χώρα και στο παρελθόν.

«Αυτό που δεν συνειδητοποιούν πολλοί άνθρωποι είναι ότι πρόκειται για μια φυσική διαδικασία και κάτι που έχει συμβεί ξανά και ξανά. Αναγνωρίζουμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει επιπτώσεις ανά τον κόσμο, και ειδικά στην Ανταρκτική. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις από την έρευνά μας πως αυτό το γεγονός συνδέεται με την κλιματική αλλαγή» εξηγεί ο καθηγητής Χίλμαρ Γκούντμουντσον του Πανεπιστημίου Νορθούμπρια. «Παρακολουθούμε την κίνηση του παγετώνα εδώ και πολλά χρόνια, και τα μοντέλα μας υποδεικνύουν ότι η απόσπαση είναι απόλυτα αναμενόμενη. Για αυτό και το 2014 συστήσαμε μετακίνηση του ερευνητικού σταθμού Χάλεϊ σε νέα και ασφαλή τοποθεσία στον παγετώνα».

Ο Παγετώνας Brunt είναι μια μεγάλη έκταση επιπλέοντος πάγου, πάχους 150- 250 μέτρων, που αποτελείται από γλυκό νερό το οποίο είχε πέσει ως χιόνι και βρίσκεται στη Θάλασσα Γουέντελ.

Sponsored Post