Γροιλανδία: Βίντεο δείχνει πώς μια τεράστια λίμνη εξαφανίζεται μέσα σε λίγες ώρες

Τα απόνερα της κλιματικής αλλαγής.
Murat Tellioglu / EyeEm via Getty Images

Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας μπορεί να είναι ακόμη πιο ασταθές από ό, τι πιστεύουν οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέα έρευνα που αποκαλύπτει πως οι λίμνες στην επιφάνεια των παγετώνων «στραγγίζουν» μέσα σε λίγες ώρες.

Ενα εντυπωσιακό νέο βίντεο time-lapse κατέφραψε την εξαφάνιση μιας τέτοιας λίμνης στον παγετώνα Store στη δυτική Γροιλανδία. Τον Ιούλιο του 2018, η λίμνη έχασε τα δύο τρίτα του όγκου της σε μόλις 5 ώρες (νερό ισοδύναμο με το περιεχόμενο 2.000 πισίνων ολυμπιακού μεγέθους).

Από τότε που ξεκίνησε η δορυφορική παρατήρηση του νησιού στη δεκαετία του ’70, ο αριθμός των λιμνών στον πάγο της Γροιλανδίας έχει αυξηθεί. Αυτές οι εποχιακές λίμνες έχουν επίσης αρχίσει να μεγαλώνουν και να εμφανίζονται σε υψηλότερα υψόμετρα από ό,τι στο παρελθόν. Αυτές οι τάσεις συνδέονται με μια γενικότερη τάση αύξησης της θερμοκρασίας στη Γροιλανδία, η οποία έχει υψηλά ποσοστά τήξης καθώς υπερθερμαίνεται ο πλανήτης.

Σχεδόν οι μισές από αυτές τις λίμνες παθαίνουν γρήγορη αποστράγγιση που στέλνει το νερό τους βαθιά στον πάγο, αλλά οι δορυφορικές παρατηρήσεις δεν καταγράφουν αυτά τα γεγονότα με ακρίβεια. Οι ερευνητές έχουν επίσης την τάση να βλέπουν τις απώλειες της λίμνης ως τοπικά φαινόμενα, όχι ως γεγονότα που επηρεάζουν τις ευρύτερες κινήσεις του στρώματος πάγου.

Στις 7 Ιουλίου 2018 μια ομάδα ερευνητών κατασκήνωσε κοντά σε μια λιμνοθάλασσα που ονομάζεται Lake 028 στον παγετώνα Store και παρατήρησαν ότι το επίπεδο της λίμνης έπεφτε γρήγορα.

Οπως διαπιστώθηκε, η αποστράγγιση της λίμνης έστειλε περισσότερα από 4,77 δισεκατομμύρια λίτρα νερό προς τη βάση του πάγου, όπου προκάλεσε τις περισσότερες ζημιές.

Πηγή: Livescience

Δημοφιλή