Ζάρα Ράδερφορντ: Η Έφηβη που στοχεύει να γίνει η νεότερη γυναίκα που πετάει σόλο τον κόσμο

Η νεαρή Βρετανο-Βελγίδα πιλότος έχει ως στόχο να σπάσει τρία ρεκόρ Γκίνες ταξιδεύοντας μόνη της σε όλο τον κόσμο.
picture alliance via Getty Images

Η Ζάρα Ράδερφορντ είναι μια Βρετανο-Βελγίδα πιλότος που προσπαθεί να γίνει η νεότερη γυναίκα πιλότος που πετά μόνη της σε όλο τον κόσμο. Το ταξίδι της ξεκίνησε στο Κόρτρικ του Βελγίου στις 20 Αυγούστου 2021 και στις 19 Ιανουαρίου 2022 έφτασε στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας.

Στόχος της μόλις 19 ετών Ζάρα είναι να σπάσει τρία ρεκόρ Γκίνες ταξιδεύοντας μόνη της σε όλο τον κόσμο: Να γίνει η νεότερη γυναίκα που πέταξε μόνη της, η πρώτη γυναίκα που έκανε το γύρο του κόσμου με microlight (υπερελαφρύ μονοκινητήριο αεροσκάφος) και γενικότερα ο πρώτος Βέλγος που έκανε το γύρο του κόσμου μόνος του με μονοκινητήριο αεροσκάφος.

Η Ράδερφορντ ελπίζει ότι το επίτευγμά της θα εμπνεύσει περισσότερες γυναίκες να γίνουν πιλότοι.

picture alliance via Getty Images
picture alliance via Getty Images
picture alliance via Getty Images

«Μεγαλώνοντας, δεν είδα πολλές άλλες γυναίκες πιλότους. Πάντα πίστευα ότι αυτό ήταν πραγματικά αποθαρρυντικό», είπε η Ράδερφορντ στο Associated Press όταν προσγειώθηκε στη Γερμανία. «Ελπίζω λοιπόν να ενθαρρύνω περισσότερα κορίτσια να γίνουν πιλότοι».

Εάν ολοκληρώσει το ταξίδι των 51.000 χλμ., η νεαρή πιλότος θα έχει ταξιδέψει σε 52 χώρες και πέντε ηπείρους. Η Ζάρα πετά με ένα Shark Aero, ένα διθέσιο υπερελαφρύ αεροσκάφος υψηλών επιδόσεων που κατασκευάζεται στην Ευρώπη, ειδικά προετοιμασμένο για ένα μακρύ ταξίδι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Το αεροσκάφος μπορεί να αγγίξει την ταχύτητα των 186,4 μιλίων την ώρα.

picture alliance via Getty Images
NurPhoto via Getty Images

Η σημερινή κάτοχος του ρεκόρ Γκίνες για τη νεότερη γυναίκα που πέταξε σόλο σε όλο τον κόσμο είναι η Αμερικανίδα Shaesta Waiz, η οποία ολοκλήρωσε το ταξίδι της το 2017, σε ηλικία 30 ετών.

Ο νεότερος έφηβος που ταξίδεψε μόνος του σε όλο τον κόσμο είναι ο 18χρονος Βρετανός Travis Ludlow, ο οποίος σημείωσε το ρεκόρ Γκίνες πριν λίγους μήνες, ξεκινώντας το 44ήμερο ταξίδι του στις 29 Μαΐου 2021.