Ζελένσκι: Η Ρωσία δεν θα κυριεύσει περαιτέρω εδάφη στην Ουκρανία και θα χάσει αυτά που κατέχει

«Δεν υπάρχει εναλλακτική και δεν θα υπάρξει καμιά» πέραν του να εκδιωχθούν τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία.
via Associated Press

Η Ρωσία όχι μόνο θα αποτύχει να κυριεύσει περαιτέρω εδάφη στην Ουκρανία, αλλά θα χάσει αυτά που κατέχει σήμερα και πρέπει να ετοιμάσει τους πολίτες της, δήλωσε χθες Κυριακή στο βραδινό διάγγελμά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει εναλλακτική και δεν θα υπάρξει καμιά» πέραν του να εκδιωχθούν τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία.

Βήμα-βήμα, οι ουκρανικές δυνάμεις προχωρούν στην απελευθέρωση της χώρας, διαβεβαίωσε. Το Κίεβο αναμένει νέες δεσμεύσεις για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας από συμμάχους του εντός της εβδομάδας, συνέχισε.

Ειρωνεύτηκε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δήλωσε στην Αγία Πετρούπολη την Παρασκευή πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει πέντε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, αμερικανικής κατασκευής.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, υπάρχουν μόνο δύο τέτοια συστήματα ανεπτυγμένα στην Ουκρανία.

Ο κ. Ζελένσκι διαβεβαίωσε πως «ούτε ένα σύστημα Patriot δεν έχει καταστραφεί» και υποστήριξε πως τουλάχιστον τριάντα έξι ρωσικοί πύραυλοι καταρρίφθηκαν τις προηγούμενες επτά ημέρες.

Χθες φιλορώσος αξιωματούχος παραδέχθηκε πως οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν χωριό στην περιφέρεια Ζαπορίζια, αν και υπέστησαν μεγάλες απώλειες. Πρόκειται για σπάνια αναγνώριση από πλευράς αξιωματούχων προσκείμενων στη Μόσχα πως η ουκρανική πλευρά προέλασε στην αντεπίθεσή της.

Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Ρόγκοφ, «οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να πάρουν» το χωριό Πιατιχάτκι, παρότι υπέστησαν κατ’ αυτόν «κολοσσιαίες απώλειες»: έχασαν εκατοντάδες άνδρες.

Δεν υπήρξε επιβεβαίωση από ουκρανικής πλευράς.

Σύμφωνα με τον κ. Ρόγκοφ, η περιοχή βομβαρδίζεται από το ρωσικό πυροβολικό και σκοπός είναι να περικυκλωθούν οι ουκρανικές δυνάμεις, εν μέσω συνεχιζόμενων σφοδρών μαχών.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως δίνονται μάχες σε διάφορες κατευθύνσεις στα μέτωπα. Σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν εικόνες από πλήγμα της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας σε αποθήκη πυρομαχικών στο ελεγχόμενο από τους Ρώσους τμήμα της περιφέρειας της Χερσώνας (νότια).

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, είπε πως περίπου 32.000 άνδρες οι οποίοι στρατολογήθηκαν από φυλακές της Ρωσίας για να πολεμήσουν στη σύρραξη στην Ουκρανία επέστρεψαν στη χώρα τους. Εκπλήρωσαν τους όρους των συμβολαίων που υπέγραψαν κι αναπτύχθηκαν σε μάχες, διευκρίνισε.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολλές γυναίκες εκφράζουν ανησυχία για το γεγονός πως χιλιάδες κακοποιοί, ανάμεσά τους καταδικασμένοι για φόνους και άλλα βίαια εγκλήματα, έλαβαν χάρες και επανεντάσσονται στη ρωσική κοινωνία πρόωρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιοι διέπραξαν ήδη νέες δολοφονίες.

Για τον επικεφαλής της Wagner απεναντίας πρόκειται για σπουδαίο πρόγραμμα επανένταξης στην κοινωνία. Ο Πριγκόζιν διαβεβαίωσε χθες μέσω Telegram πως όσοι αφέθηκαν ελεύθεροι έχουν διαπράξει μόλις 83 εγκλήματα. Πρόκειται για αριθμό υποογδονταπλάσιο από όσα κακουργήματα διαπράχθηκαν από κακοποιούς που αφέθηκαν ελεύθεροι αφού εξέτισαν τις ποινές τους, υποστήριξε.

Ο Γεβγένι Πριγκόζιν, που θεωρείται άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στρατολόγησε προσωπικά ορισμένους από τους κατάδικους. Όσοι υπέγραφαν συμβόλαια που προέβλεπαν πως θα πολεμούσαν στην Ουκρανία θα λάμβαναν χάρη από τον ένοικο του Κρεμλίνου. Προϋπόθεση ήταν να υπηρετήσουν για τουλάχιστον έξι μήνες στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία.

Τον Μάρτιο, ο κ. Πριγκόζιν δήλωνε πως ο αριθμός των πρώην φυλακισμένων στις τάξεις της Βάγκνερ ήταν 5.000. Μετά την κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ (ανατολική Ουκρανία· οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τη σοβιετική της ονομασία, Αρτιόμοβσκ), είπε πως οι απώλειες της εταιρείας μισθοφόρων του εκεί έφθασαν τους 20.000 άνδρες, συμπεριλαμβανομένων 10.000 πρώην φυλακισμένων.

Σε πολλές περιπτώσεις, φρόντισε προσωπικά πρώην κατάδικοι να κηδευτούν με στρατιωτικές τιμές.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνουν πως ο ρωσικός στρατός στρατολογεί πλέον μαζικά στις φυλακές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa

Δημοφιλή