Γεωλόγος ανακάλυψε το παλαιότερο νερό στη Γη και στη συνέχεια το δοκίμασε

Το νερό υπήρχε εκεί για πάνω από 2 δισεκατομμύρια χρόνια και περιείχε ίχνη ζωής.
Sergey Andreev / 500px via Getty Images

Το 2016, γεωλόγοι που μελετούσαν ένα καναδικό ορυχείο έκαναν μια απίστευτη ανακάλυψη. Σε βάθος περίπου 3 χιλιομέτρων, βρήκαν νερό, το οποίο μετά από δοκιμές αποκάλυψαν ότι είναι μεταξύ 1,5 και 2,64 δισεκατομμυρίων ετών.

Έχοντας απομονωθεί όλο αυτό το διάστημα, ήταν το παλαιότερο νερό που είχε βρεθεί στη Γη, αναφέρει το Iflscience.com.

«Οι περισσότεροι υποθέτουν ότι το νερό αυτό ήταν σε μικρή ποσότητα παγιδευμένο μέσα στο βράχο», δήλωσε στο BBC η καθηγήτρια Barbara Sherwood Lollar, η οποία ηγήθηκε της ομάδας και πρόσθεσε: «Αλλά στην πραγματικότητα αναβλύζει. Ο όγκος του νερού είναι πολύ μεγαλύτερος από ό, τι περίμενε κανείς».

Η ομάδα βρήκε ίχνη που έδειχναν ότι κάποτε υπήρχε ζωή μέσα στο νερό.

«Κοιτάζοντας το θειικό άλας στο νερό, μπορέσαμε να δούμε ένα «δακτυλικό αποτύπωμα» που είναι ενδεικτικό της παρουσίας ζωής. Τα μικρόβια που παρήγαγαν αυτή την «υπογραφή» δεν θα μπορούσαν να το κάνουν εν μία νυκτί», δήλωσε η Sherwood Lollar και πρόσθεσε: «Χωρίς φως, τα μικρόβια επιβίωσαν χρησιμοποιώντας υποστρώματα που παράγονται από ακτινοβολία».

«Το θειικό άλας σε αυτό το αρχαίο νερό δεν είναι σύγχρονο θειικό άλας. Αυτό που βρήκαμε είναι ότι το θειικό άλας, όπως και το υδρογόνο, παράγεται στην μετά από αντίδραση μεταξύ του νερού και του βράχου», δήλωσε ο Long Li, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Γης και της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα. «Αυτό σημαίνει ότι η αντίδραση θα συμβεί φυσικά και μπορεί να παραμείνει για όσο διάστημα το νερό και ο βράχος βρίσκονται σε επαφή, ενδεχομένως δισεκατομμύρια χρόνια».

Τι γεύση έχει αυτό το νερό; Παραδόξως, έχουμε μια απάντηση για αυτό.

«Αν είστε γεωλόγος που εργάζεται με βράχους, πιθανότατα έχετε γλείψει πολλούς βράχους», δήλωσε ο Sherwood Lollar στο CNN.

Το νερό ήταν «πολύ αλμυρό και πικρό» και «πολύ πιο αλμυρό από το θαλασσινό νερό». Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι είχε παλαιωθεί για πάνω από 2 δισεκατομμύρια χρόνια.

Δημοφιλή