Υπάρχει ένας τύπος ανθρώπου που δεν αντιμετωπίζει το φαγητό σαν απλή ανάγκη. Είναι αυτός που ξέρει τον κρεοπώλη του με το όνομα, που επιλέγει κρασιά με την ίδια προσοχή που επιλέγει τις παρέες του, που φροντίζει κάθε λεπτομέρεια στο τραπέζι του σαν να υποδέχεται βασιλιάδες. Μαγειρεύει για τους φίλους του και το απολαμβάνει τουλάχιστον όσο κι εκείνοι, γιατί για αυτόν η απόλαυση δεν είναι μόνο η στιγμή που κάθεσαι να φας, είναι και όλη η διαδικασία που προηγείται.
Η επιλογή των υλικών, η προετοιμασία, το άρωμα που αρχίζει να γεμίζει την κουζίνα. Για αυτόν τον άνθρωπο, το μαγείρεμα δεν είναι υποχρέωση, αλλά τελετουργία και ευχαρίστηση. Κι όμως, υπάρχει κάτι που συχνά παραβλέπεται ακόμα κι από τους πιο προσεκτικούς: το εργαλείο που κρατάς περισσότερο από όλα στο χέρι σου. Αυτό που χρησιμοποιείς σε κάθε βήμα της διαδικασίας: το μαχαίρι.
Και αν αναρωτηθείς ποια είναι τα καλύτερα μαχαίρια στον κόσμο, η απάντηση είναι μία εδώ και 700 χρόνια: τα ιαπωνικά. Ψάξαμε να βρούμε ποιος στην Ελλάδα ασχολείται σοβαρά με αυτά, και η απάντηση μας οδήγησε σε δύο ανθρώπους, τον Γιώργο και τον Στέλιο, που μετέτρεψαν το πάθος τους σε αποστολή και το ονόμασαν The Sharp Cook.
Βρες ολόκληρη τη συλλογή από μαχαίρια του The Sharp Cook εδώ!
Όλα ξεκίνησαν από ένα πάθος για τη μαγειρική
Ο Γιώργος και ο Στέλιος δεν είναι επαγγελματίες σεφ. Ξεκίνησαν σαν ερασιτέχνες μάγειρες που έψαχναν τα καλύτερα εργαλεία για τη δική τους κουζίνα, και όλοι οι δρόμοι τους οδήγησαν στα ιαπωνικά μαχαίρια. Όχι τα βιομηχανικά που βρίσκεις παντού, αλλά τα χειροποίητα, τα artisanal, αυτά που φτιάχνονται με τεχνικές κληρονομημένες από τους σιδηρουργούς που κάποτε σφυρηλατούσαν τα σπαθιά των Σαμουράι, σαν να λέμε δηλαδή “μαχαίρια με ψυχή”.
Ανακάλυψαν όμως και κάτι περίεργο: στην Ελλάδα, σε αντίθεση με σχεδόν κάθε άλλη χώρα, δεν υπήρχε κανένας που να τα φέρνει. Στην Ιαπωνία υπάρχουν πάνω από 2.000 κατασκευαστές μαχαιριών, αλλά μόνο λίγοι από αυτούς δημιουργούν ακόμα με τον παραδοσιακό τρόπο. Και κανένας δεν τα έφερνε εδώ, γι’αυτό και αποφάσισαν οι ίδιοι να το αλλάξουν αυτό.
Άρχισαν να ταξιδεύουν στην Ιαπωνία, να γνωρίζουν τους δημιουργούς από κοντά, να επισκέπτονται τα εργαστήριά τους και να κατανοούν σε βάθος τη διαδικασία κατασκευής. Δεν τους ενδιέφερε να φέρουν απλά μαχαίρια για να τα πουλήσουν. Ήθελαν να επιλέξουν μόνο αυτά που πραγματικά αξίζουν, από μικρούς μαχαιροποιούς με μεράκι και ιστορία. Όπως μας είπαν και οι ίδιοι: «Πριν συμπεριλάβουμε οτιδήποτε στη γκάμα μας, το δοκιμάζουμε εμείς οι ίδιοι και σε συνεργασία με επαγγελματίες μάγειρες, για να είμαστε σίγουροι ότι πληροί τα κριτήρια και τη φιλοσοφία μας».
Και ποια είναι αυτή η φιλοσοφία; Τη συνοψίζει μια φράση που δανείζονται από τον Oscar Wilde: «Το γούστο μας είναι απλό. Μας αρέσει μόνο το καλύτερο».
Ανακάλυψε το The Sharp Cook εδώ!
Τι σημαίνει να κρατάς στα χέρια σου 700 χρόνια τεχνογνωσίας
Υπάρχει μια ερώτηση που ακούνε συχνά: «Θα μαγειρεύω καλύτερα με ένα τέτοιο μαχαίρι;» Όπως μας εξήγησαν ο Γιώργος και ο Στέλιος, στην Ελλάδα έχουμε ένα ρητό που λέει «τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα», και αυτό ισχύει απόλυτα και για τη μαγειρική. Το σωστό μαχαίρι βελτιώνει όχι μόνο το τελικό αποτέλεσμα, αλλά και την υγιεινή κατά το μαγείρεμα, αφού η καθαρή κοπή διατηρεί τη φρεσκάδα και τη γεύση των υλικών.
Αλλά πέρα από τα πρακτικά, υπάρχει και κάτι βαθύτερο. Τους ρωτήσαμε τι θα έλεγαν σε όσους πιστεύουν ότι «ένα μαχαίρι είναι απλά ένα μαχαίρι». «Υπάρχουν πολλά τεχνικά κριτήρια που θα μπορούσαμε να αναλύσουμε», μας απάντησαν. «Η ποιότητα των κορυφαίων ιαπωνικών ατσαλιών, η τεράστια διαφορά στη σκληρότητά τους από τα υπόλοιπα, η γνώση των Ιαπώνων στη θερμική επεξεργασία, η γεωμετρία της λεπίδας, το τέλειο ζύγισμα στο χέρι».
Και συνέχισαν με μια αναλογία που τα λέει όλα: «Από το σημείο Α στο σημείο Β σε πάνε κι ένα κάρο και μια Ferrari. Ο καθένας επιλέγει το πώς θέλει να πάει». Και η διαφορά δεν χρειάζεται εξήγηση, τη νιώθεις από την πρώτη κοπή. «Είναι η αίσθηση του μαχαιριού να γλιστράει μέσα στα υλικά χωρίς καμία αντίσταση», μας περιέγραψαν. «Η ευκολία, η ακρίβεια, ο απόλυτος έλεγχος. Δεν χρειάζεται να ξέρεις τίποτα για ατσάλια και γεωμετρίες λεπίδας για να το καταλάβεις, απλά το νιώθεις».
Γιατί στην ουσία, όταν κρατάς ένα τέτοιο μαχαίρι, κρατάς στα χέρια σου το αποτέλεσμα 700 χρόνων γνώσης και εμπειρίας που πέρασε από γενιά σε γενιά, με την ιαπωνική κουλτούρα της καθημερινής αναζήτησης της τελειότητας.
Για ποιον είναι πραγματικά ένα ιαπωνικό μαχαίρι
Μπορεί να σκέφτεσαι ότι κάτι τέτοιο απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες σεφ, αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική. Τους ρωτήσαμε ποιος είναι τελικά ο άνθρωπος που εκτιμά ένα ιαπωνικό μαχαίρι και αν είναι θέμα τεχνικής γνώσης ή προσωπικής αισθητικής και τρόπου ζωής. «Και τα δύο», μας απάντησαν. «Αλλά πάνω από όλα είναι η αίσθηση να χρησιμοποιείς και να χαίρεσαι το απόλυτο εργαλείο στην κουζίνα σου».
Βρες όλη τη συλλογή του The Sharp Cook εδώ!
Υπάρχουν άνθρωποι που αναζητούν τις καλύτερες πρώτες ύλες σε ό,τι κάνουν. Ψάχνουν τα σωστά κρέατα, τα σωστά ψάρια, τα σωστά τυριά. Ψάχνουν τις συνταγές, τις τεχνικές, τους τρόπους παρουσίασης. Επιλέγουν τα κατάλληλα κρασιά, τα σωστά ποτήρια, ακόμα και τα μαχαιροπήρουνα και το στρώσιμο του τραπεζιού. Κάθε λεπτομέρεια μετράει για αυτούς, γιατί όλα συμβάλλουν στο τελικό αποτέλεσμα.
«Και η απόλαυση δεν είναι μόνο η ώρα που καθόμαστε στο τραπέζι», μας εξήγησαν. «Είναι και η χαρά της προετοιμασίας, η διαδικασία να δημιουργείς κάτι για να προσφέρεις απόλαυση στους ανθρώπους που αγαπάς». Εκτός λοιπόν από τους επαγγελματίες, αυτοί είναι οι άνθρωποι που πραγματικά εκτιμούν ένα ιαπωνικό μαχαίρι από το The Sharp Cook: όσοι καταλαβαίνουν ότι η ποιότητα δεν είναι πολυτέλεια, είναι επιλογή.
Υπάρχει όμως ένα σχόλιο που ακούν συχνά: «Η γιαγιά μου μαγείρευε θεϊκά χωρίς τίποτα από αυτά». Και την καταλαβαίνουν απόλυτα. «Προφανώς σε όλους μας τα φαγητά της γιαγιάς είναι αξέχαστα», μας είπαν. «Και ξέρετε γιατί; Γιατί έβαζε στο φαγητό της το πιο σημαντικό υλικό: αγάπη για αυτό που έκανε, για να ευχαριστήσει τους ανθρώπους της».
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πάμε παραπέρα. «Στις μέρες μας υπάρχουν νέα υλικά, νέες τεχνικές μαγειρικής, νέοι τρόποι παρουσίασης. Είτε φτιάχνεις την πιο παραδοσιακή είτε την πιο μοντέρνα συνταγή, τα σωστά εργαλεία κάνουν τη διαφορά». Η γιαγιά μαγείρευε με αγάπη και με ό,τι είχε διαθέσιμο. Φαντάσου τι θα μπορούσε να κάνει αν είχε και τα σωστά εργαλεία.
Ανακάλυψε όλη τη συλλογή του The Sharp Cook εδώ!
Γιατί ένα ιαπωνικό μαχαίρι από The Sharp Cook είναι το απόλυτο δώρο για κάποιον που αγαπάει τη μαγειρική
Υπάρχουν δώρα που ξεχνιούνται μέσα σε λίγες μέρες, και υπάρχουν δώρα που κάποιος θα θυμάται κάθε φορά που τα χρησιμοποιεί. Ένα ιαπωνικό μαχαίρι δεν είναι gadget που θα μείνει σε ένα συρτάρι, είναι εργαλείο που θα συνοδεύει κάθε μαγείρεμα, κάθε τραπέζι, κάθε στιγμή δημιουργίας.
Όποιος ασχολείται έστω και λίγο με τη μαγειρική, μπορεί να καταλάβει τη χαρά που νιώθει κάποιος όταν του προσφέρεται ένα κορυφαίο εργαλείο κουζίνας και πόσο μάλλον όταν αυτό περιέχει μέσα του ολόκληρους αιώνες παράδοσης.
Τι κάνει ένα τέτοιο δώρο να ξεχωρίζει; «Είναι ένα δώρο που θα διαρκέσει, με σωστή συντήρηση, πάρα πολλά χρόνια», μας εξήγησαν ο Γιώργος και ο Στέλιος. Και κάθε φορά που θα το χρησιμοποιεί, θα θυμάται εκείνον που του το χάρισε, είτε είναι επαγγελματίας σεφ, είτε μαγειρεύει για την οικογένειά του κάθε Κυριακή».
Για όσους δεν συμβιβάζονται
Το The Sharp Cook δεν είναι για όλους και αυτό ακριβώς είναι που το κάνει να αξίζει. Δεν απευθύνεται σε όποιον ψάχνει απλά κάτι να κόβει. Απευθύνεται σε όσους καταλαβαίνουν τη διαφορά ανάμεσα σε κάτι λειτουργικό και σε κάτι που σε κάνει να νιώθεις διαφορετικά κάθε φορά που το κρατάς. Για όσους δεν συμβιβάζονται, ούτε στο τραπέζι, ούτε στην κουζίνα, ούτε πουθενά.
Ανακαλύψτε τη συλλογή των ιαπωνικών μαχαιριών του The Sharp Cook εδώ!