Παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα του 3ου MESSINIA FORUM, που φέτος πραγματοποιήθηκε για τρεις ημέρες, διαπίστωσα τη θέληση και το πάθος των διοργανωτών, ανθρώπων της εστίασης και του τουρισμού, να αναδείξουν πολύπλευρα τη Μεσσηνία, προβάλλοντας από τον πρωτογενή τομέα, τον αγροδιατροφικό, μέχρι τη μεταποίηση και τον τριτογενή τομέα.

Φέτος, η διοργάνωση ενίσχυσε το όραμα της περιοχής για τον τουρισμό και την ανάπτυξη, ενώ καταγράφηκε έντονη αυτοπεποίθηση στην τουριστική επιχειρηματικότητα, με τους τοπικούς επαγγελματίες να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες.

Και φέτος αναδείχθηκε ο Μεσσηνιακός αμπελώνας, τα τοπικά αποστάγματα και οι μικροζυθοποιοί και εντυπωσίασε το καλάθι των παραγωγών και τυποποιητών της Μεσσηνίας με την ποικιλία και την ποιότητα των τοπικών προϊόντων.

Το MESSINIA FORUM συγκέντρωσε ξεχωριστές προσωπικότητες από τον χώρο της επιχειρηματικότητας, της γαστρονομίας, της μόδας, του αθλητισμού και του τουρισμού, ενισχύοντας τη φήμη του ως σημείο συνάντησης υψηλού κύρους – σε μια εποχή, όπου η τουριστική επισκεψιμότητα είναι συνήθως μειωμένη.

Στη φετινή διοργάνωση κυριάρχησαν η καινοτομία και οι φρέσκες ιδέες κυριάρχησαν, τα case – studies και οι παρουσιάσεις, με τη συμμετοχή της τοπικής επιχειρηματικότητας να είναι μαζική, και με τα workshops και τα masterclasses να ξεπερνούν κάθε προσδοκία προσέλευσης και αλληλεπίδρασης.

Οι ομιλητές και καλεσμένοι, αναγνωρίζοντας τη φιλοξενία, την ποιότητα του περιεχομένου και την αυθεντικότητα του τόπου έγιναν πλέον με εμφατικό τρόπο φίλοι και πρεσβευτές της Μεσσηνίας.
Παράλληλα, το MESSINIA FORUM αποτέλεσε γόνιμο έδαφος για τη
δημιουργία νέων συμμαχιών, συνεργασιών και συνεργειών, μέσα από ουσιαστικές επαφές, B2B συναντήσεις και δικτύωση, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι η Μεσσηνία μπορεί να αποτελέσει έναν προορισμό για τουρισμό 365 ημερών, με ανθρωποκεντρικό, συμπεριληπτικό, βιώσιμο τρόπο, με σεβασμό στον πολίτη, την πολιτιστική κληρονομιά και το φυσικό περιβάλλον.