Το καθαρίζουμε, το ανοίγουμε, θαυμάζουμε τη λεία, φωτεινή πράσινη σάρκα του και —ας το παραδεχτούμε— το πρώτο πράγμα που θέλουμε είναι να το δείξουμε σε κάποιον, είτε από κοντά είτε στέλνοντας μια φωτογραφία.
Σπάνια, όμως, βρίσκουμε το ιδανικά ώριμο αβοκάντο στο σούπερ μάρκετ. Συνήθως είναι είτε υπερώριμα, που αρχίζουν να βουλιάζουν στο άγγιγμα, είτε άγουρα, τόσο σκληρά που μοιάζουν με πέτρες. Τα πρώτα είναι για πέταμα — μπορούμε σχεδόν να φανταστούμε τις μαύρες κηλίδες κάτω από τη φλούδα. Τα δεύτερα, όμως, είναι πολύτιμα, αρκεί να ξέρουμε τον καλύτερο τρόπο να τα ωριμάσουμε.
Για να το ανακαλύψουμε, δοκιμάσαμε έξι διαφορετικές μεθόδους ωρίμανσης. Παρακάτω παρουσιάζουμε όσες πραγματικά αξίζουν τον κόπο.
Μια σημείωση για τη μέθοδό μας
Ξεκινήσαμε φροντίζοντας να έχουμε όλα τα αβοκάντο στο ίδιο στάδιο ωρίμανσης. Δηλαδή επιλέξαμε πολύ σκληρά, ανοιχτοπράσινα αβοκάντο για το πείραμα. Όλα ήταν κανονικά και όχι βιολογικά, και χρησιμοποιήσαμε δύο αβοκάντο για κάθε μέθοδο.
Στον φούρνο μικροκυμάτων
Χρόνος ωρίμανσης: 2 λεπτά
Βαθμολογία: 1/10
Μεθοδος: Δοκιμάσαμε δύο διαφορετικές εκδοχές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
Στην πρώτη, κόψαμε το αβοκάντο στη μέση και αφαιρέσαμε το κουκούτσι — κάτι αρκετά δύσκολο και επικίνδυνο όταν είναι τόσο σκληρό. Τυλίξαμε τα μισά με μεμβράνη και τα βάλαμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800W για δύο λεπτά. Έπειτα, τα βυθίσαμε σε παγωμένο νερό για να κρυώσουν.
Στη δεύτερη εκδοχή, τρυπήσαμε γύρω γύρω ολόκληρο το αβοκάντο με πιρούνι, το βάλαμε επίσης για δύο λεπτά στα μικροκύματα και το κόψαμε μόλις ήταν αρκετά δροσερό για να το πιάσουμε.
Αποτελέσματα:
Τα αβοκάντο όντως μαλάκωσαν, όμως η γεύση τους ήταν εξαιρετικά δυσάρεστη — άγουρη και πικρή. Είχαν μια αίσθηση σαν να μασάς χώμα και μια επίγευση σαν να ήταν χαλασμένα . Το μόνο θετικό ήταν η ταχύτητα της μεθόδου.
Πλεονεκτήματα: Ουσιαστικά κανένα, πέρα από το ότι μαλακώνει το φρούτο.
Μειονεκτήματα: Η γεύση ήταν απαίσια και τα αβοκάντο δεν τρώγονταν.

Ψήσιμο στον φούρνο μέσα σε αλουμινόχαρτο
Χρόνος ωρίμανσης: 30 λεπτά
Βαθμολογία: 1,5/10
Μέθοδος: Τυλίξαμε ολόκληρα αβοκάντο με αλουμινόχαρτο, τα τοποθετήσαμε σε ένα ταψί και τα ψήσαμε στον φούρνο στους 95°C για 30 λεπτά. Η μέθοδος αυτή υποτίθεται ότι τα μαλακώνει γρήγορα, χωρίς να χρειάζεται αναμονή ημερών.
Αποτελέσματα:
Τα αβοκάντο μαλάκωσαν ελαφρώς, αλλά η γεύση τους παρέμεινε άγουρη και άνοστη. Ήταν λίγο λιγότερο πικρά από εκείνα του φούρνου μικροκυμάτων, αλλά διατηρούσαν μια παράξενη υφή και δεν είχαν καθόλου βουτυρένια αίσθηση.
Πλεονεκτήματα: Κανένα ουσιαστικό πλεονέκτημα
Μειονεκτήματα: Η γεύση παρέμεινε δυσάρεστη, σχεδόν το ίδιο με τη μέθοδο των μικροκυμάτων.

Τα αφήνουμε στο περβάζι του παραθύρου
Χρόνος ωρίμανσης: 9 ημέρες για το ένα αβοκάντο, πάνω από 10 για το άλλο
Βαθμολογία: 5/10
Μέθοδος: Τοποθετήσαμε δύο αβοκάντο δίπλα-δίπλα στο περβάζι της κουζίνας, στο παράθυρο με νοτιοανατολικό προσανατολισμό που δέχεται πρωινό φως, αλλά όχι απευθείας ήλιο.
Αποτελέσματα:
Τα αβοκάντο δεν ωρίμασαν με τον ίδιο ρυθμό. Το ένα ήταν έτοιμο και γευστικό έπειτα από 9 ημέρες, ενώ το άλλο παρέμεινε αρκετά σκληρό ακόμη και μετά από 10 ημέρες.
Πλεονεκτήματα: Ελάχιστη προσπάθεια, φυσική διαδικασία.
Μειονεκτήματα: Πολύ αργή και άνιση ωρίμανση.

Τα αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας
Χρόνος ωρίμανσης: 8 ημέρες
Βαθμολογία: 7/10
Μέθοδος: Απλώς τοποθετήσαμε τα αβοκάντο στον πάγκο της κουζίνας, μακριά από άμεσο ηλιακό φως. Η θερμοκρασία δωματίου κυμαινόταν περίπου 21–23°C κατά τη διάρκεια της δοκιμής.
Αποτελέσματα: Αυτή η μέθοδος ήταν σταθερή και λίγο πιο γρήγορη από την μέθοδο στο περβάζι του παραθύρου. Όταν τα αβοκάντο μαλάκωσαν, η σάρκα τους ήταν αψεγάδιαστη, μαλακή και με ήπια, βουτυρένια γεύση.
Πλεονεκτήματα: Είναι ίσως η εύκολη μέθοδος απ’ όλες. Ιδανική για όσους δεν βιάζονται να έχουν ώριμα φρούτα.
Μειονεκτήματα: Τα αβοκάντο χρειάζονται πολύ χρόνο για να ωριμάσουν — υπάρχουν άλλες μέθοδοι που δίνουν ώριμα φρούτα πιο γρήγορα.

Σε χάρτινη σακούλα μάζι με ένα μήλο
Χρόνος ωρίμανσης: 7 ημέρες
Βαθμολογία: 8/10
Μέθοδος:Τα μήλα απελευθερώνουν αιθυλένιο, ένα αέριο που επιταχύνει την ωρίμανση άλλων φρούτων. Τοποθετήσαμε ένα μικρό μήλο σε χάρτινη σακούλα μαζί με κάθε αβοκάντο, ώστε να παγιδευτεί το αέριο αλλά να υπάρχει και ροή αέρα για να μην μαλακώσει υπερβολικά η φλούδα.
Αποτελέσματα:
Αυτή ήταν η δεύτερη ταχύτερη μέθοδος που δοκιμάσαμε. Τα μήλα βοήθησαν τα αβοκάντο να ωριμάσουν λίγο πιο γρήγορα από τις μεθόδους στο πάγκο ή στο περβάζι. Όταν τα αβοκάντο μαλάκωσαν αρκετά (με την τεχνική της πίεσης), τα κόψαμε και η σάρκα ήταν ομοιόμορφα πράσινη, βουτυρένια και νόστιμη.
Πλεονεκτήματα: Απλή μέθοδος, επιταχύνει ελαφρώς την ωρίμανση.
Μειονεκτήματα: Δεν είναι άμεση — χρειάζονται αρκετές ημέρες.

Σε χάρτινη σακούλα με ώριμη μπανάνα
Χρόνος ωρίμανσης: 5 ημέρες
Βαθμολογία: 10/10
Πώς το κάναμε:
Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί το ίδιο κόλπο με το αιθυλένιο όπως με τα μήλα. Τοποθετήσαμε δύο σακούλες, η κάθε μία με μια ώριμη μπανάνα και ένα αβοκάντο.
Αποτελέσματα:
Τα αβοκάντο ωρίμασαν σε πέντε ημέρες, δηλαδή δύο μέρες γρηγορότερα από την επόμενη ταχύτερη μέθοδο. Όταν τα κόψαμε, η σάρκα ήταν τέλεια, βουτυρένια, κρεμώδης και νόστιμη.
Πλεονεκτήματα: Εύκολη, φθηνή μέθοδος που δίνει υπέροχη υφή και γεύση.
Μειονεκτήματα: Χρειάζεται λίγη υπομονή. Η μπανάνα μπορεί να ωριμάσει πολύ, αλλά δεν είναι ανάγκη να πετάχτει — μπορούμε να την κάνουμε πουρέ για πανκεικς ή μπανανόψωμο , ή να την καταψύξουμε για σμουθις.

Τελικά συμπεράσματα
Για να ωριμάσουν τα αβοκάντο χρειάζεται υπομονή. Η γεύση δεν βγαίνει από το πουθενά με θερμότητα ή γρήγορα κόλπα.
Μπορούμε να μαλακώσουμε τη σάρκα με φούρνο ή μικροκύματα, αλλά η γεύση δεν βελτιώνεται.
Η γρηγορότερη φυσική μέθοδος είναι να τα αφήσουμε σε χάρτινη σακούλα με μια ώριμη μπανάνα.
Όταν τα αβοκάντο φτάσουν την ιδανική ωριμότητα, μπορούμε να τα καταναλώσουμε αμέσως ή να τα φυλάξουμε στο ψυγείο για 3–4 ημέρες για να παραμείνουν στην τέλεια κατάσταση.
ΠΗΓΗ: yahoo.com