UBS

Η UBS πήρε «προίκα» πολλά δισ. δολάρια έχοντας πλέον να διαχειριστεί ένα χαρτοφυλάκιο 5 τρις δολαρίων..
Η UBS έχει ανακοινώσει ότι θα κλείσει την επενδυτική τράπεζα της Credit Suisse, που απασχολεί περίπου 17.000 υπαλλήλους.
Η αιτία δεν εντοπίζεται ακόμη στην εξαγορά της Credit Suisse αλλά στη δικαστική διαμάχη για τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ.
Μετά την εξαγορά της τράπεζας από την UBS οι ομολογιούχοι έχασαν 4,5 δισ δολάρια σε αντίθεση με τους μετόχους που προστατεύτηκαν.
Σε αντίθεση με τους κατόχους μετοχώ, όσοι είχαν ομόλογα AT1 της Credit Suisse  έχασαν τα πάντα καθώς η αξία τους μηδενίστηκε.
Η Ελβετικές Αρχές νοιάζονται κυρίως να σώσουν την αξιοπιστία του τραπεζικού τους συστήματος για να διατηρήσει τη φήμη του «ασφαλούς καταφυγίου» .
Τι σημαίνει αυτή η κίνηση για τις ελβετικές τράπεζες και την παγκόσμια οικονομία και γιατί το «όλα καλά» αργεί πολύ ακόμη.
Ο ευρωπαικός τραπεζικός δείκτης έχει απώλειες 5,8% ενώ ελέυθερη πτώση 63% σημειώνει η μετοχή της Credit Suisse και 14% η μετοχή της UBS.
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως ζητούσε κρατική εγγύηση 6δισ, δολάρια. Εάν οι δύο τράπεζες συγχωνευτούν ενδέχεται να περικοπούν 10.000 θέσεις εργασίας.
Πάνω από 84 τρισ. δολάρια αναζητούν κληρονόμους στις ΗΠΑ, με το 41% να μην ξέρει κυριολεκτικά τι να τα κάνει.