Λαγκάρντ: Θα συνεχίσουμε την πολιτική των επιτοκίων και θα ενισχύσουμε τις τράπεζες

«Η ΕΕ θα επιτύχει να επαναφέρει και να σταθεροποιήσει τον πληθωρισμό στο 2% μεσοπρόθεσμα».
HEIKO BECKER via Reuters

Την εκτίμηση ότι «η ΕΕ θα επιτύχει να επαναφέρει και να σταθεροποιήσει τον πληθωρισμό στο 2% μεσοπρόθεσμα» (από 8,5% που ήταν τον Φεβρουάριο) εξέφρασε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προαναγγέλλοντας την συνέχιση της πολιτικής αύξησης των επιτοκίων.

Μιλώντας σε συνέδριο η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε παράλληλα οτι, «ενώ ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι ανθεκτικός, με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας, ενόψει της πρόσφατης αστάθειας των χρηματοπιστωτικών αγορών, είμαστε έτοιμοι να δράσουμε και να παράσχουμε στήριξη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα εάν χρειαστεί και να διατηρήσουμε την ομαλή πορεία της νομισματικής πολιτικής»

Όπως αναφέρει το Reuters, η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει συμβιβασμός μεταξύ της σταθεροποίησης του πληθωρισμού και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Όπως έχουμε αποδείξει πολλές φορές, είμαστε σε θέση να καθορίσουμε την κατάλληλη πολιτική για τον έλεγχο του πληθωρισμού και ταυτόχρονα να χρησιμοποιήσουμε άλλα μέσα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που μπορεί να προκύψουν».

«Έτσι, για να αμβλυνθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, είναι σημαντικό η νομισματική μας πολιτική να λειτουργεί σθεναρά προς την περιοριστική κατεύθυνση. Και αυτή η διαδικασία μόλις τώρα αρχίζει να αποδίδει».

όσο για το τι πρόκειται να κάνει για να αποφύγει μια ενδεχόμενη νέα κρίση η Κριστίν Λαγκάρντ είπε χαριτολογώντας ότι «ίσως ακούσει αυτή τη φορά τη συμβουλή του συζύγου της και παραμείνει στην θέση τ5ης στην ΕΚΤ.

«Ο σύζυγός μου, μου ζήτησε να μην «μετακομίσω» σε καμία νέα θέση, σε καμία χρονική στιγμή. Γιατί η ιστορία μου έχει δείξει ότι η μετάβαση μου σε μια νέα θέση συνδέεται αναπόφευκτα με μια σειρά από κρίσεις, που έρχονται μετά από μερικούς μήνες ηρεμίας και γαλήνης. Όπότε, για μια φορά ίσως τον ακούσω».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα