Οι πιο καταζητούμενοι τρομοκράτες της υφηλίου και οι αμοιβές για τη σύλληψή τους

Οι πιο καταζητούμενοι τρομοκράτες της υφηλίου και οι αμοιβές για τη σύλληψή τους
Actual lÃder de Al Qaeda
Actual lÃder de Al Qaeda
fotosinteresantes/Flickr

Με τον «Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας», ο οποίος άρχισε το 2001, να έχει μπει σε νέα φάση μετά την άνοδο του ISIS (Ισλαμικού Κράτους), η λίστα των καταζητούμενων από την αμερικανική κυβέρνηση τρομοκρατών (RFJ- Rewards for Justice) σε όλο τον κόσμο έχει «δει» τελευταία την είσοδο νέων μελών.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο διαχειρίζεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (Γραφείο Διπλωματικής Ασφαλείας), ιδρύθηκε το 1984. Στο πλαίσιό του προβλέπεται η αμοιβή μέχρι και 25 εκατ. δολαρίων για «πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη ή καταδίκη ατόμων που σχεδιάζουν, διαπράττουν ή πραγματοποιούν απόπειρες για τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον πολιτών ή περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ, που αποτρέπουν τέτοιες ενέργειες, που οδηγούν στον εντοπισμό ηγετών τρομοκρατικών οργανώσεων ή που προκαλούν προβλήματα στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».

Από την ίδρυση του προγράμματος το 1984, η αμερικανική κυβέρνηση έχει πληρώσει πάνω από 125 εκατ. δολάρια σε 80 άτομα τα οποία παρείχαν χρήσιμες πληροφορίες, με αποτέλεσμα τη σύλληψη τρομοκρατιών ή την αποτροπή επιθέσεων ανά τον κόσμο.

Οι τρεις πιο πρόσφατες είσοδοι στη λίστα είναι ο Αμπντ Αλ Ραχμάν Μουσταφά αλ Καντούλι, (ανταμοιβή μέχρι 7 εκατ. δολαρίων- ανώτερο στέλεχος του ISIS, που ενσωματώθηκε εκ νέου στην οργάνωση μετά την αποφυλάκισή του 2012), ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Αντνάνι (αμοιβή μέχρι 5 εκατ. - επίσημος εκπρόσωπος και ανώτερο στέλεχος του ISIS) και ο Ταρχάν Ταγιουμουράζοβιτς Μπατιρασβίλι (μέχρι 5 εκατ. - γνωστός και ως «Ομάρ ο Τσετσένος», γεωργιανής εθνικότητας, έχει αναλάβει σειρά σημαντικών θέσεων στο ISIS).

Στην κορυφή της λίστας, με ανταμοιβή που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 25 εκατ. δολάρια, βρίσκεται ο Αϊμάν αλ Ζαουαχίρι, ιδρυτής της Αιγυπτιακής Ισλαμικής Τζιχάντ και παλιός σύμβουλος και γιατρός του Οσάμα μπιν Λάντεν. Ακολουθούν, με αμοιβές μέχρι 10 εκατ. δολάρια, οι Αμπού ντου'α (ISIS), Σιρατζουντίν Χακάνι (Δίκτυο Χακάνι), Χαφίζ Σαΐντ (Αχλ-ε-Χαντίθ- θεωρείται ότι ήταν ο εγκέφαλος των επιθέσεων στο Μουμπάι το 2008), και Γιασίν αλ Σούρι (αλ Κάιντα).

Αμοιβή μέχρι 7 εκατ. δολάρια παρέχεται για τον προαναφερθέντα Αμπντ αλ Ραχμάν Μουσταφά αλ Καντούλι (ISIS) και τον Αμπουμπακάρ Σεκάου (Μπόκο Χαράμ). Ακολουθεί μια μεγάλη λίστα 45 τρομοκρατών με αμοιβή 5 εκατ. δολαρίων, μια μικρότερη, 10 τρομοκρατών, με αμοιβή μέχρι 3 εκατ. , δύο με αμοιβή μέχρι 2 εκατ. και δύο με αμοιβή μέχρι ενός εκατ.

Σημειώνεται ότι λίστα καταζητούμενων διεθνών τρομοκρατών έχει και το FBI.

Δημοφιλή