Κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους κοντά στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας

Κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους κοντά στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας

Ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος συνετρίβη σε συριακό έδαφος, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, η τουρκική θέση είναι ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από τουρκικά μαχητικά και έπεσε σε καταυλισμό στο χωριό Γιαμάντι (Λαττάκεια), όπου ζουν Τουρκμένοι.

Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας επιβεβαιώνεται η συντριβή του αεροσκάφους, τύπου Su-24, ενώ είχε αναφερθεί ως πιθανότερος λόγος κατάρριψης πυρά από το έδαφος, καθώς και ότι οι χειριστές πρόλαβαν να εκτιναχθούν. Ωστόσο, σε δηλώσεις του ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, εν τέλει είπε ότι το Su-24 καταρρίφθηκε από τουρκικά μαχητικά.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το αεροπλάνο βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο σε ύψος 6.000 μέτρων, και υπάρχουν δεδομένα που το αποδεικνύουν αυτό.

Μάρτυρες ανέφεραν ότι οι πιλότοι εθεάθησαν να πέφτουν με αλεξίπτωτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας έχει αιχμαλωτιστεί από Τουρκμένους αντάρτες (μάχονται κατά των δυνάμεων του Σύριου προέδρου Άσαντ) στην περιοχή, ωστόσο μέχρι τώρα παραμένει άγνωστο το τι σου συνέβη. Ο δεύτερος, όπως όλα δείχνουν, είναι νεκρός.

Ωστόσο το Reuters μεταδίδει πως οι Τουρκμένοι αντάρτες εκτέλεσαν και τους δύο πιλότους.

Το τουρκικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι το ρωσικό μαχητικό έλαβε δέκα προειδοποιήσεις σε διάστημα πέντε λεπτών ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο και υποστήριξε ότι δύο τουρκικά F-16 έλαβαν μέρος στην κατάρριψή του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού επιτελείου, το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στις 09.24. Πάντως το επιτελείο αναφέρεται σε «άγνωστης εθνικότητας αεροσκάφος».

Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας, το Su-24 καταρρίφθηκε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, αφού παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο παρά τις προειδοποιήσεις. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, έχει μιλήσει με αρχηγό του γενικού επιτελείου, Χουλουσί Ακάρ, και τον υπουργό Εξωτερικών Θεμάτων , Φεριντούν Σινιρλιόγλου, σχετικά με το περιστατικό, ενώ η Τουρκία πρόκειται να απευθυνθεί στο ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τα τεκταινόμενα στα σύνορα με τη Συρία. Σχετικά έχει ενημερωθεί και ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σημειώνεται πως το περιστατικό λαμβάνει χώρα μια μέρα πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ στην τουρκική πρωτεύουσα, με θέμα τις εξελίξεις στη Συρία.

Στο μεταξύ, και οι δύο πλευρές παρουσιάζουν στοιχεία υπέρ της θέσης τους- με την Τουρκία, όπως προαναφέρθηκε, να υποστηρίζει ότι ο εναέριος χώρος της παραβιάστηκε, και τη Ρωσία να δημοσιοποιεί δορυφορικές λήψεις που δείχνουν παραμονή του αεροσκάφους εντός συριακού εναερίου χώρου.

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν είχαν λάβει χώρα εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για παραβιάσεις του εναέριου χώρου της δεύτερης από ρωσικά μαχητικά που επιχειρούν στη Συρία, ενώ υπήρχαν και αναφορές περί παρενόχλησης τουρκικών μαχητικών από άγνωστα (πιθανώς συριακά) αεροσκάφη.

Δημοφιλή