Πληροφορίες για κλοπή-μυστήριο εκθέματος από το Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης

Πληροφορίες για κλοπή-μυστήριο εκθέματος από το Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Χάλκινο μικρό αντικείμενο σημαντικής αρχαιολογικής αξίας εκλάπη πριν από έναν περίπου χρόνο από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, ωστόσο η διοίκηση του μουσείου και του υπουργείου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης κράτησαν την κλοπή μυστική, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Μακεδονίας της Κυριακής».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το αντικείμενο χρησιμοποιούσαν κατά τη βυζαντινή περίοδο ως μονάδα μέτρησης σε οικιακές και τεχνικές εργασίες και βρισκόταν στη δεύτερη πτέρυγα. Σύμφωνα με τη «Μακεδονία της Κυριακής», τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν ότι πιθανώς να εκλάπη στις 5-6 Ιουνίου και ενώ το μουσείο συμμετείχε στο πρόγραμμα «Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές». Η κλοπή φέρεται να διαπιστώθηκε στις 6 Ιουνίου. Σημειώνεται, παρόλα αυτά, ότι η διευθύντρια του μουσείου, Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, είπε στη «Μακεδονία της Κυριακής» πως «δεν πρόκειται για κλοπή», χωρίς όμως να προβεί σε άλλες δηλώσεις.

«Το γεγονός ωστόσο δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας και η διαδικασία πειθαρχικής δίωξης σχεδόν έναν χρόνο μετά δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.Σύμφωνα με πληροφορίες, σε απολογία φέρεται να έχουν κληθεί εννέα άτομα τα οποία εργάζονταν εκείνο το Σάββατο, ημέρα που διαπιστώθηκε η κλοπή, ενώ μετά τη διαδικασία των καταθέσεων εξετάστηκε από τους αστυνομικούς και το υλικό από το κύκλωμα ασφαλείας του Μουσείου. Έκτοτε τα στόματα παραμένουν ερμητικά κλειστά» αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Η αξία του εκθέματος θεωρείται πολύ μεγάλη, λόγω της μεγάλης αξίας που έχουν για τους συλλέκτες τα αντικείμενα της βυζαντινής περιόδου. Θεωρείται πιθανόν να έχει καταλήξει σε κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας.

Δημοφιλή