H Ευαγγελική Εκκλησία Ελλάδος με πυξίδα την παραβολή του «καλού Σαμαρείτη»

H Ευαγγελική Εκκλησία Ελλάδος με πυξίδα την παραβολή του «καλού Σαμαρείτη»

1.Από πότε δραστηριοποιείστε στην Ελλάδα και πόσα άτομα απασχολείτε;

Η Ευαγγελική Εκκλησία της Ελλάδος (ΕΕΕ) ιδρύθηκε το 1858 και αναγνωρίστηκε ως Εκκλησιαστικό Νομικό Πρόσωπο το 2014. Αποτελείται από 35 ενορίες με περίπου 5.000 πρόσωπα που διακονούνται από 25 ιερείς. Στα προγράμματα μετέχουν περίπου 200 εθελοντές και λίγοι ειδικευμένοι επαγγελματίες ανά τομέα.

2.Ποιο το έργο που προσφέρετε και σε ποια συγκεκριμένα πεδία εξειδικεύεστε;

Υποστηρίζει ή συμμετέχει σε ορφανοτροφεία, οίκους ευγηρίας, σχολεία Ελληνικών στην διασπορά και προγράμματα επανένταξης προσώπων με εξαρτήσεις. Από το 1994 δραστηριοποιείτε με κέντρο ανακούφιση προσφύγων στην πόλη της Αθήνας και προσφέρει υπηρεσίες σε θύματα «trafficking».

3.Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησής σας (κρατική, ιδιωτική, ΙΟs -World Bank, UNHCR κτλ) και πως κατανέμεται το συνολικό μπάτζετ σας- στις δράσεις της οργάνωσης αλλά και τα λειτουργικά έξοδά σας, τη μισθοδοσία κλπ;

Όλες οι δράσεις υποστηρίζονται από τις προσφορές της εν γένει κοινότητάς της, χωρίς άλλη κρατική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Σε ειδικές περιπτώσεις, λαμβάνει περιστασιακές δωρεές για συγκεκριμένα προγράμματα από Ευαγγελικές Εκκλησίες του εξωτερικού. Το 2% των δωρεών διοχετεύεται για τα διαχειριστικά έξοδα των προγραμμάτων.

4.Με ποια διαδικασία και βάση ποιων κριτηρίων αποφασίζονται οι αποστολές σας; Περιοχές και ανθρωπιστικές κρίσεις όπου έχετε παρέμβει ή έχετε τώρα παρουσία; Πως και από ποιον γίνεται η αξιολόγηση του έργου σας;

Βασικό «διακονικό παράδειγμα» άρα και «κριτήριο» για την ΕΕΕ είναι η Βιβλική παραβολή του «καλού Σαμαρείτη». Η ιερότητας της ζωής, της αλήθειας και της ισονομίας που ορίζει η δημιουργία πάντων «κατ’ εικόνα και ομοιώση θεού» ωθούν τον οραματισμό και τις δράσεις των εθελοντών. Οι δράσεις αυτές συχνά οδηγούν στα οργανωμένα κοινωνικά προγράμματα της ΕΕΕ μέσα από την αξιολόγηση και στήριξη των Συνοδικών Επιτροπών της.

5.Στην περίπτωση της Ελλάδας και της συνδρομής σας στο προσφυγικό ζήτημα, πως επιλέχθηκαν οι τοποθεσίες (ή το σημείο) όπου δραστηριοποιείστε; Πόσο προβλέπετε ότι θα χρειαστεί να έχετε παρουσία στο πεδίο;

Η «δράση στην Ειδομένη», ξεκίνησε από εθελοντή της ΕΕΕ Κατερίνης τον Φεβρουάριο 2015 με τη διανομή, ιδίοις εξόδοις, μερικών δεκάδων σάντουιτς. Σήμερα, υποστηρίζεται από την ΕΕΕ μια οργανωμένη προσπάθεια . Προετοιμάζουμε και διανέμουμε φαγητό και φρούτα σε3.000 άτομα, μοιράζουμε ρουχισμό, παπούτσια , ξύλα για θέρμανση, παιδικά παιχνίδια. Η ΕΕΕ πρωτοστάτησε να «στηθεί» το «διαδίκτυο» στην περιοχή του «στρατοπέδου» της Ύπατης Αρμοστείας Προσφύγων του ΟΗΕ, προσφέρει μπρίζες για φόρτιση τηλεφώνων, ηλιακούς θερμοσίφωνες, οργανώνει προγράμματα διασκέδασης για τα παιδιά και αρκετές εβδομάδες φιλοξενεί περί τα 150 άτομα σε ξενώνες Ενοριών και σπίτια ενοριτών της.

6.Πως αξιολογείτε την συνεργασία με τις ελληνικές αρχές- την κυβέρνηση ή τις περιφερειακές/ αυτοδιοικητικές δομές- αλλά και τις τοπικές κοινωνίες; Προβλήματα συνεργασίας ή αποδοχής σας, υπήρξαν;

Με τις Ελληνικές αρχές δεν υπάρχει επίσημη συνεργασία. Υπάρχει όμως, και μάλιστα άψογη, με τις «τοπικές αρχές» όπως στην Ειδομένη ή το «κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Γιαννιτσά και με «κέντρο υποδοχής και φροντίδας γυναικών και παιδιών» στην πλατεία Βικτωρίας που έχει χαρακτηριστεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ με «μπλε βούλα» (UNCHR-Blue Dot Hub).

7.Είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των προσπαθειών σας στην Ελλάδα; Πόσο καίρια θεωρείτε την προσφορά σας αλλά διεθνών οργανώσεων και ΜΚΟ γενικότερα σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση; Συνεργάζεστε με άλλες εθελοντικές ομάδες ή ΜΚΟ και ποιο είναι το επίπεδο συντονισμού των δράσεων σας;

Η παρουσία όλων όσων δραστηριοποιούνται εποικοδομητικά στο προσφυγικό θέμα είναι απολύτως απαραίτητη καθώς η κεντρική κρατική μηχανή είναι τουλάχιστον αδρανής. Η ανεπίσημη προώθηση της «αυτοδιαχείρισης» συχνά καταλήγει σε σπατάλη πόρων και κόπου των εθελοντών. Γι αυτό προσπαθούμε να συντονιζόμαστε και με άλλες ΜΚΟ ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

8.Θεωρείτε ότι αναγνωρίζεται και αποτιμάται ορθά το έργο σας στη δημόσια σφαίρα;

Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει ιδιαίτερη αναγνώριση της όποιας εθελοντικής προσφοράς από την Ελληνική Πολιτεία ή και από την κοινωνία. Ένα απλό ευχαριστώ θα ήταν οπωσδήποτε στην θετική κατεύθυνση. Όπως χρήσιμη θα ήταν η απομάκρυνση όλων όσων «εθελοντών» εκμεταλλεύονται καταστάσεις και πρόσωπα για «ίδιον όφελος».

9.Πιστεύετε ότι υπάρχουν αρνητικά στερεότυπα ή παρανοήσεις (πχ από τα ΜΜΕ) όσον αφορά τη δράση σας; Για παράδειγμα έχουν διατυπωθεί κατηγορίες έναντι ορισμένων ΜΚΟ ότι παροτρύνουν τους πρόσφυγες να αγνοήσουν επίσημες ευρωπαϊκές αποφάσεις;

Οπωσδήποτε υπάρχουν στερεότυπα όσον αφορά την Ευαγγελική Εκκλησία εν γένη, που οφείλονται μάλλον σε άγνοια, είτε σε κακή πληροφόρηση. Πολύ συχνά τα ΜΜΕ μας αποκαλούν «Ευαγγελιστές» αντί του ορθού «Ευαγγελικοί». Μέχρι σήμερα, δεν έχει διατυπωθεί καμία κατηγορία εναντίον μας.

Δημοφιλή