Αλεξιάδης: «Δίκαιος και αναλογικός» ο «αντι-ΕΝΦΙΑ». Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας

Αλεξιάδης: «Δίκαιος και αναλογικός» ο «αντι-ΕΝΦΙΑ». Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας
Athens panoramic view from Acropolis
Athens panoramic view from Acropolis
travelstock44 / LOOK-foto via Getty Images

Τα χαρακτηριστικά του «αντι-ΕΝΦΙΑ», δηλαδή του φόρου ακινήτων που προορίζεται να αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, παρουσιάζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, σε συνέντευξή του στο «Έθνος».

Ο νέος φόρος, όπως σημειώνει, θα έχει αφορολόγητο όριο και θα μεταφέρει τα βάρη στη μεγάλη και πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, ενώ θα έχει και ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης από όλους τους φορολογουμένους.

«Ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι στο ιδεολογικό μας πλαίσιο. Μια αναγκαιότητα είναι και πρέπει να αντικατασταθεί από έναν φόρο που θα φορολογεί το σύνολο της περιουσίας, με αφορολόγητο και σίγουρα χωρίς υπερβολές και γραφικότητες. Στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, πρέπει να έχουμε έναν φόρο περιουσίας που θα μεταφέρει το βάρος στη μεγάλη και πολύ μεγάλη περιουσία, θα απαλλάξει την πολύ μικρή και θα ελαφρύνει σημαντικά τη μεσαία. Ναι στον δίκαιο και αναλογικό φόρο περιουσίας, που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα του ΕΝΦΙΑ. Ναι σε έναν φόρο που θα αξιολογεί διαφορετικά τα ακίνητα. Άλλη αξία έχει ένα διαμέρισμα που αποφέρει εισόδημα (πχ ενοίκιο) και άλλη ένα ίδιο που είναι κλειστό...δίκαιοι και αναλογικοί φόροι στο εισόδημα από ακίνητα, δίκαιος και αναλογικός φόρος στην ιδιοκτησία ακίνητης περιουσίας» λέει ο κ. Αλεξιάδης.

Όπως διευκρινίζει, τα αγροτεμάχια θα υπολογίζονται στον συμπληρωματικό φόρο από το επόμενο έτος, αφού πρώτα αντιμετωπιστούν τα τεχνικά προβλήματα που επέβαλαν φέτος την εξαίρεσή τους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Αυγούστου πρόκειται να αρχίσει η σταδιακή ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet. Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) δεν θα λειτουργεί. Ξ καταβολή του ΕΝΦΙΑ πρόκειται να γίνει σε πέντε δόσεις, με την πρώτη να ξεκινά από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η αποπληρωμή θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2017.

Ο κ. Αλεξιάδης κάνει επίσης λόγο για σύγχρονες μεθόδους διασταυρώσεων στοιχείων για τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης εισοδημάτων, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο θέσπισης κινήτρων για φορολογούμενους που καταγγέλλουν μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου και σημειώνει ότι η διάταξη για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Αναφερόμενος στα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων από το 2017, λέει ότι το νέο καθεστώς προβλέπει δίκαια και αναλογικά τέλη, που θα αντιμετωπίζουν τα λάθη και τις υπερβολές που υπάρχουν ως τώρα. «Λίγη υπομονή ακόμη, θα έχουμε σύντομα να εξαγγείλουμε το νέο πλαίσιο» προσθέτει.

Δημοφιλή