Το χρονικό της ημέρας που η Ιταλία μετρά νεκρούς. Η καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός σε 20 φωτογραφίες

Το χρονικό της ημέρας που η Ιταλία μετρά νεκρούς. Η καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός σε 20 φωτογραφίες

Η ώρα είναι 3:36 τα ξημερώματα της 24ης Αυγούστου. Ο ύπνος των Ιταλών θα ταραχθεί με έναν από τους πιο βίαιους τρόπους. Έναν μεγάλο σεισμό μεγέθους 6,2 Ρίχτερ. Το επίκεντρο είναι στην κεντρική Ιταλία και συγκεκριμένα 2 χλμ από την κοινότητα Ακούμολι. Άλλες δύο ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις ακολουθούν περίπου μία ώρα αργότερα, σε διάστημα μόλις ενός λεπτού μεταξύ τους, ενώ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν καταγραφεί άλλοι 50 μετασεισμοί, μικρότερης έντασης.

Ο απολογισμός του θανάτου τραγικός. Ξεπερνά τα 247 άτομα και δυστυχώς οι φόβοι για αύξηση των νεκρών είναι μεγάλοι.

Αυτό γιατί πολλοί άνθρωποι βρίσκονται ακόμη θαμμένοι στα ερείπια.

Θύματα του Εγκέλαδου και μικρά παιδιά. Μικρότερο θύμα του καταστροφικού σεισμού στο Αματρίτσε -μέχρι στιγμής- ένα κοριτσάκι μόλις 8 μηνών, το παιχνίδι του οποίου βρέθηκε στα συντρίμμια.

Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για αναζήτηση επιζώντων, συνεχής. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 360.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της καταστροφής, αρκεί να αναφέρουμε ότι ο σεισμός της Αθήνας του 1999, ήταν μικρότερος (5,9 Ρίχτερ) και προκάλεσε τουλάχιστον 143 θανάτους, ενώ οι ζημιές έφτασαν περίπου τα 3 δισ. ευρώ. Είναι η δαπανηρότερη φυσική καταστροφή που έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα και ο φονικότερος σεισμός των τελευταίων 50 ετών.

Για την Ιταλία ο σεισμός αυτός θυμίζει εκείνον της Λ' Άκουιλα το 2009, που άφησε πίσω του 300 νεκρούς και μεγάλες οικονομικές καταστροφές. Από τις οποίες η πόλη δεν έχει συνέλθει ακόμη, με πολλούς από τους αστέγους να μην έχει γίνει δυνατό να μετακομίσουν σε μόνιμες κατοικίες.

Εικόνες καταστροφής

Η σεισμική δόνηση ήταν σχετικά επιφανειακή, με εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα. Με αποτέλεσμα να ισοπεδωθούν κωμοπόλεις και χωριά. Οι μεγαλύτερες καταστροφές παρατηρούνται στις κοινότητες Αματρίτσε, Ακουμόλι και Αρκουάτα ντε Τρόντο. Στην Αματρίτσε, περίπου τα τρία τέταρτα των σπιτιών έχουν καταστραφεί και σχεδόν όλο το ιστορικό κέντρο. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.

Σεισμός Ιταλία

Δημοφιλή