Μια Αθηναία στο Παλάτσο Ροσπιλιόζι

Μια Αθηναία στο Παλάτσο Ροσπιλιόζι

Για πρώτη φορά έλληνας καλλιτέχνης παρουσιάζει ατομική έκθεση στη μνημειακή Villa Rospigliozi. Η Πωλίνα Κασιμάτη, μιλώντας στη Huffpost Greece για το γεγονός, δηλώνει πως τα έργα συνιστούν το ένα κοντά στο άλλο μια ενιαία σύνθεση, δημιουργώντας ουσιαστικά, μια γλυπτική εγκατάσταση μέσα στο παλάτσο. «Μέσα σε έναν εκθαμβωτικό και φορτισμένο ιστορικά χώρο, τα γλυπτά - σαν φτιαγμένα από χώμα - «γειώνουν» το μεγαλειώδες του περίγυρου, εστιάζοντας στην ανθρώπινη ύπαρξη, απογυμνωμένη από κάθε φτιασίδι».

Μια ιδέα που είναι κινητήριος δύναμη στη δουλειά της Κασιμάτη είναι ο άνθρωπος, ως ύλη και πνεύμα. Το υλικό, όποιο κι αν είναι αυτό, εξιδανικεύεται από την ιδέα της ανθρώπινης συνθήκης. Τα τελευταία έργα της δημιουργού, που ζει κι εργάζεται στην Ελλάδα, τα χαρακτηρίζει η απλότητα του υλικού, η αίσθηση του ακατέργαστου μέσα στη φόρμα.

«Πάντα δουλεύω αρχικά στον πηλό με αφορμή τον άνθρωπο και την υπόστασή του, δουλεύοντας με απλές ή πολύπλοκες συνθέσεις, ανάλογα με το τι θέλω να εκφράσω, σε μικρές ή φυσικού μεγέθους διαστάσεις. Από εκεί και πέρα παίζω με το τελικό αποτέλεσμα είτε στον γύψο είτε στον μπρούτζο ή με κάποιο άλλο ακρυλικό υλικό». Εκείνο που την ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η πλαστική αρμονία του αγάλματος. Δε νοιάζεται να συμπληρώσει στοιχεία χωρίς πλαστική αξία, επιδεικνύοντας «μαστοριά» με περιττά στολίδια.

Η ελληνίδα γλύπτρια θαυμάζει την αρχαιοελληνική τέχνη, όμως παράλληλα, εμπλουτίζει την παλέτα των επιρροών της με στοιχεία από την γλυπτική κάθε εποχής: «Είναι πολλοί οι καλλιτέχνες που θαυμάζω και κατά καιρούς εστιάζω σε διαφορετικούς. Αλλά και κοιτώντας τον κορμό ενός δέντρου, τη δύναμή του, ένα βράχο ή ένα βουνό από απόσταση, με άλλα λόγια, η φύση είναι η μεγαλύτερή μου δασκάλα και πηγή έμπνευσής μου».

Το Παλάτσο Ροσπιλιόζι στην Τοσκάνη

Η περίφημη βίλα δεν είναι μόνο γνωστή για το φυσικό κάλλος της περιοχής, στους λόφους της Τοσκάνης, σε ένα μοναδικό σταυροδρόμι ανάμεσα στην Πιστόια και τη Λούκα. Πρόκειται για ένα μνημειακό παλάτσο που σχεδίασε ο Gian Lorenzo Bernini, ένας από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς του ιταλικού μπαρόκ. Γλύπτης και ζωγράφος, ο Μπερνίνι διακρίθηκε και στην αρχιτεκτονική, αφήνοντας το προσωπικό του στίγμα στην εικόνα της Ρώμης, με πιο γνωστή την κιονοστοιχία στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Το όνομα του μεγάρου προέρχεται από τον Καρδινάλιο Giulio Rospigliosi - μετέπειτα Πάπας Κλήμης IX -, ο οποίος ανέθεσε στον καλλιτέχνη την κατασκευή του πολυτελούς κτιρίου για θερινή κατοικία, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Βατικανό.

Η έκθεση της Πωλίνας Κασιμάτη με τίτλο «Ways of being» εγκαινιάστηκε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 22 Δεκεμβρίου, με ελεύθερη για το κοινό είσοδο.

Δημοφιλή