Ο Τραμπ ενέκρινε (και) την συνέχιση των έργων για τον αγωγό Dakota Access

Ο Τραμπ ενέκρινε (και) την συνέχιση των έργων για τον αγωγό Dakota Access
An activist with a peace sign tattoo on his hands poses for a photograph inside the Rosebud camp where
An activist with a peace sign tattoo on his hands poses for a photograph inside the Rosebud camp where
Stephen Yang / Reuters

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε τελικά σήμερα, Τρίτη, το «πράσινο φως» για την συνέχιση της κατασκευής των αγωγών Keystone XL και Dakota Access, θέτοντας μάλιστα ως όρο την χρήση αμερικανικού χάλυβα στα έργα. Ακόμα, ενέκρινε την διεξαγωγή περιβαλλοντικών ερευνών για σειρά πρότζεκτ που στόχο έχουν την ανακατασκευή αμερικανικών αεροδρομίων, δρόμων και άλλων υποδομών.

«Επιμένουμε στην κατασκευή αγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες, Οι αγωγοί θα πρέπει να κατασκευαστούν στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας μάλιστα ότι με αυτό τον τρόπο θα ανοίξουν και πολλές θέσεις εργασίας.

Υπενθυμίζουμε ότι η κατασκευή του Dakota Access είχε διακοπεί. Το Σώμα Μηχανικών του Αμερικανικού Στρατού είχε απορρίψει τον Δεκέμβριο την άδεια του πετρελαιαγωγού που θα διέσχιζε τη Βόρεια Ντακότα, μετά από τις αντιδράσεις ιθαγενών και ακτιβιστών. Ο πετρελαιαγωγός Dakota Access Pipeline, ιδιοκτησίας της εταιρείας Energy Transfer Partners LP με έδρα το Τέξας, είχε σχεδόν ολοκληρωθεί εκτός από ένα τμήμα του που θα περνούσε κάτω από τη Λίμνη Οάχε, από όπου προμηθεύονται νερό οι άνθρωποι της φυλής των Σιού.

Λίγες ώρες μετά την συγκεκριμένη κίνηση, η φυλή των Σιού εξέφρασε με ανακοίνωσή της την έντονη διαμαρτυρία της για τα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε ο Τραμπ. Η φυλή υποστηρίζει ότι ο αγωγός αυτός, κόστους 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα μολύνει τα αποθέματα νερού όχι μόνο των Αμερινδών που ζουν στην περιοχή αλλά και όλων των Αμερικανών και προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του προέδρου.

Δημοφιλή