«Θησαυρός» από το ΕΚΠΑ: Ιστορικά αρχεία του πανεπιστημίου προσβάσιμα για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό

«Θησαυρός» από το ΕΚΠΑ: Ιστορικά αρχεία του πανεπιστημίου προσβάσιμα για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό
ΕΚΠΑ

Παρουσίαση του ανεκτίμητης αξίας αρχειακού υλικού που βρίσκεται στις συλλογές του Ιστορικού Αρχείου ΕΚΠΑ (Ι.Α.ΕΚΠΑ) πραγματοποιήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2017, στο αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου «Ψηφιοποίηση και λημματογράφηση του Αρχείου Πρωτοκόλλου του ΕΚΠΑ, 1837-1950», έργο που χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία JTI Hellas.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα ψηφιοποιημένα τεκμήρια περιλαμβάνουν περισσότερες από 300.000 σελίδες. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται μοναδικά τεκμήρια, όπως η αλληλογραφία του Όθωνα για την ίδρυση του Πανεπιστήμιου, λίστες λόχων της Πανεπιστημιακής Φάλαγγας, το εισιτήριο εγγραφής του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Νομική Σχολή το 1880 και του Ίωνα Δραγούμη το 1894, ο φοιτητικός φάκελος του Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης, οι εγγραφές των πρώτων φοιτητριών στο ΕΚΠΑ, ο διορισμός του Κωστή Παλαμά ως Γενικού Γραμματέα στο ΕΚΠΑ το 1897, χειρόγραφα του Εμμανουήλ Ροΐδη, κ.ά.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση μικρών ιστοριών από τους συνεργάτες του προγράμματος, μέσα από ιστορικά ντοκουμέντα από το Αρχείο Πρωτοκόλλου. Οι Χριστίνα Μπάκουλα, Μαρία Αρβανίτη, Αντώνης Σαραντίδης, Αποστόλης Τσάνο, Μάνος Αυγερίδης ανέδειξαν ένα πλούτο θεματικών: η Πανεπιστημιακή Φάλαγγα, προσωπικές ιστορίες φοιτητών και φοιτητριών, η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Αριστερά στο μεσοπολεμικό Πανεπιστήμιο, ο πόλεμος και η κατοχή.

Το υλικό είναι διαθέσιμο στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη «ΠΕΡΓΑΜΟΣ» (https://pergamos.lib.uoa.gr).

Δημοφιλή