ψηφιακή τεχνολογία

Υψώνοντας το οικοσύστημα της ψηφιακής υγείας

Γιάννης Ριζόπουλος | Δημοσιεύθηκε 19.10.2016
Γιάννης Ριζόπουλος

Το eHealth Forum festival ανοίγει τις πόρτες της καινοτομίας στην ψηφιακή υγεία και δίνει για πρώτη φορά ελεύθερη πρόσβαση στις λαμπρές ιδέες δεκάδων startup και ερευνητικών ομάδων: μέσα στο πρωτότυπο Startup Garden, το ευρύ κοινό μπορεί να δει «από πρώτο χέρι» και να δοκιμάσει στη πράξη προϊόντα και εφαρμογές, να ακούσει, να ρωτήσει και να μάθει, στο πλαίσιο μιας διαδραστικής και άκρως διασκεδαστικής έκθεσης. Το όχημα για ΑΜΕΑ που ο χρήστης του μπορεί να ελέγξει μονάχα με τη δύναμη της σκέψης του, μια εφαρμογή που αν ο χρήστης της φωτογραφίσει με το κινητό την ταμπέλα σε ένα βαζάκι καλλυντικού ή μια συσκευασία τροφίμων μπορεί να του αποκαλύψει αν περιέχει κάτι τοξικό ή απαγορευμένο κι ένα ρομπότ που συντροφεύει και «φροντίζει» άτομα τρίτης ηλικίας, είναι μερικά χαρακτηριστικά δείγματα του πλούτου των ελληνικών λύσεων και προτάσεων.

Digital Inclusion: Ψηφιακή γνώση για όλους, χωρίς αποκλεισμούς

Πάνος Αλεφραγκής | Δημοσιεύθηκε 16.10.2017
Πάνος Αλεφραγκής

Σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες, οι οικονομικά αδύναμοι μαθητές χρησιμοποιούν το διαδίκτυο περισσότερο χρόνο και κυρίως για παιχνίδια και επικοινωνία (chat). Η «απειλή» του ψηφιακού χάσματος είναι ξεκάθαρη. Παρά το γεγονός ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο έχει γίνει ευκολότερη σε σχέση με το παρελθόν, τα πιο φτωχά παιδιά 15-18 ετών «δεν έχουν τη γνώση ή τη δυνατότητα» να το αξιοποιήσουν για την προσωπική τους ανάπτυξη, την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, τη συμμετοχή στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την ένταξη στην αγορά εργασίας. «Η ίση πρόσβαση δεν συνεπάγεται ίσες ευκαιρίες», καταλήγει η έκθεση του διεθνούς οργανισμού. Κι αυτό ισχύει και για τις πιο πλούσιες χώρες!

Οι «νεράιδες» και οι «δράκοι» του διαδικτύου στον καιρό της κρίσης

Φώτης Σπυρόπουλος | Δημοσιεύθηκε 05.11.2016
Φώτης Σπυρόπουλος

Τον Δεκέμβριο του 2011 υπήρχαν στο διαδίκτυο περίπου 583.000.000 διαδικτυακοί τόποι (websites), τον Δεκέμβριο του 2012 υπήρχαν περίπου 634.000.000 διαδικτυακοί τόποι (51.000.000 διαδικτυακοί τόποι περισσότεροι σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2011) και τον Δεκέμβριο του 2013 οι διαδικτυακές ιστοσελίδες ανήρχοντο σε 861.023.217! Αυτή η ραγδαία αύξηση των ιστοσελίδων στο διαδίκτυο συνεπάγεται εξίσου ραγδαία αύξηση των δεδομένων που υπάρχουν πλέον διαθέσιμα στο διαδίκτυο (επικοινωνία, διακυβέρνηση, ρομποτική ιατρική, τραπεζικές υπηρεσίες κ.α.).