Το νέο έξυπνο κράτος παρακαταθήκη για το αύριο

Με την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση προ των πυλών, το έξυπνο κράτος αποτελεί βασική προϋπόθεση ευημερίας.
CHUNYIP WONG via Getty Images

Μόλις λίγα χρόνια πριν, η γέννηση ενός παιδιού στην Ελλάδα αποτελούσε πέρα από χαρμόσυνο γεγονός και αφετηρία ταλαιπωρίας του γονέα που θα έπρεπε να τρέξει σε διάφορες υπηρεσίες, από το ληξιαρχείο και το ασφαλιστικό του ταμείο ως το ΚΕΠ και τον ΟΠΕΚΑ, για να το δηλώσει. Από τον Φεβρουάριο του 2020 όλες οι διαδικασίες ολοκληρώνονται ψηφιακά με μια μοναδική δήλωση στο μαιευτήριο. Η ψηφιοποίηση της δήλωσης γέννησης συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων διαδικασιών που απλουστεύθηκαν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έθεσε ως στόχο την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για τη μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών στην αλληλεπίδρασή τους με το κράτος.

Ακολούθησαν πολλές περισσότερες με τη δημιουργία της πύλης gov.gr, μέσω της οποίας παρέχονται πλέον πάνω από 1500 ψηφιακές υπηρεσίες για κάθε πτυχή της ζωής μας, όπως η έκδοση υπεύθυνης δήλωσης, πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης, ληξιαρχικής πράξης γάμου, η ανανέωση του διπλώματος οδήγησης, η αίτηση συνταξιοδότησης - και πιο πρόσφατα η έναρξη ατομικής επιχείρησης.

Η ψηφιακή τεχνολογία αξιοποιήθηκε για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς και για σειρά παρεμβάσεων στον τομέα της υγείας, όπως η άυλη συνταγογράφηση και οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού.

Παράλληλα θεσμοθετήθηκε η ψηφιακή Visa για την προσέλκυση Ψηφιακών Νομάδων από το Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ καινοτόμες εφαρμογές, όπως το MyHealth app και το Gov.gr Wallet, διευκολύνουν την καθημερινότητα όλων μας.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους αποτέλεσε μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Μέσα σε τρεισήμισι μόλις χρόνια συντελέστηκε ένα ψηφιακό άλμα που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια και που, παρόλα αυτά, φάνταζε αδιανόητο για τον μέσο πολίτη, ο οποίος είχε - δυστυχώς, αλλά και σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα- συνδέσει τις δημόσιες υπηρεσίες με τις ουρές στα γκισέ, την αλαζονεία και ανεπάρκεια στην εξυπηρέτηση, την αδράνεια και οπισθοδρόμηση. Πρόκειται για μια αθόρυβη επανάσταση που συντελέστηκε χάρη στην ύπαρξη οράματος, ηγεσίας, σχεδίου και ικανών στελεχών μέσα από τη δημόσια διοίκηση σε αγαστή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και χάρη στους πολίτες που την αγκάλιασαν.

Η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας με επίκεντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του αλλάζει όχι μόνο την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και την ίδια τη δημόσια διοίκηση, η οποία περνά πλέον από τη λογική της διεκπεραίωσης στη λογική της εξυπηρέτησης και αποτελεσματικότητας. Γίνεται όλο και πιο έντονα αντιληπτό ότι η παραγωγή αποτελεσμάτων προϋποθέτει την αξιοποίηση της καινοτομίας, τη συνεργασία και διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών, τη διαρκή βελτίωση, την επιμόρφωση και ορθή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, τη λογοδοσία και την απομάκρυνση από νοοτροπίες του παρελθόντος όπως οι πελατειακές σχέσεις και η σπατάλη υλικών και ανθρώπινων πόρων.

Ένα έξυπνο και αποτελεσματικό κράτος αποτελεί τη βάση για την αντιμετώπιση κρίσιμων προκλήσεων του μέλλοντος στους τομείς της οικονομίας και του περιβάλλοντος αλλά και για την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας. Με την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση προ των πυλών, το έξυπνο κράτος αποτελεί βασική προϋπόθεση ευημερίας.

Ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα του κράτους ενισχύουμε παράλληλα και την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή τους. Θωρακίζουμε ουσιαστικά τη δημοκρατία απέναντι στον λαϊκισμό, την απάθεια και τον κυνισμό. Αποτελεί το θεμέλιο, για να ανταποκριθεί η χώρα μας στα διακυβεύματα του αύριο. Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα αλλά και μια τεράστια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

***

Ο Δημήτρης Κιρμικίρογλου είναι Τομεάρχης Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιας Διοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, απόφοιτος Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Msc, MBA

Δημοφιλή