Αν αγαπάτε το Game of Thrones, υπάρχουν 7 πολύ σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζετε

Αν αγαπάτε το Game of Thrones, υπάρχουν 7 πολύ σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζετε
In this publicity photo provided by HBO, Lena Headey as Cersei Lannister, left, and Peter Dinklage as Tyrion Lannister, are shown in a scene from HBO's
In this publicity photo provided by HBO, Lena Headey as Cersei Lannister, left, and Peter Dinklage as Tyrion Lannister, are shown in a scene from HBO's
ASSOCIATED PRESS

Λατρεύουμε το Game of Thrones. Το λατρεύουμε. Οι άνθρωποι του HBO έχουν κάνει εκπληκτική δουλειά στην μεταφορά του διάσημου βιβλίου του George R.R. Martin στην μικρή οθόνη, όταν ο ίδιος ο Martin είχε δηλώσει πως θεωρούσε ακατόρθωτο ένα τέτοιο εγχείρημα. Παρόλα αυτά, μια αναπόφευκτη συνέπεια αυτής της τηλεοπτικής προσαρμογής είναι πως, αναγκαστικά, το πλούσιο υλικό που υπάρχει στα βιβλία δεν μπορεί να μεταφερθεί αυτούσιο στην σειρά.

Για εσάς όμως που αγαπάτε με πάθος το GoT με πάθος και θέλετε να μάθετε κάθε μικρή αλλά βασική λεπτομέρεια που έχετε χάσει επειδή δεν έχετε διαβάσει (ακόμα) τα βιβλία, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Φτιάξαμε μια λίστα με τα πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε ορκισμένος φαν της σειράς, για να ξέρει πάνω-κάτω τι του γίνεται στο χαοτικό αυτό σύμπαν.

ΠΡΟΣΟΧΗ, ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ SPOILERS.

Οι δράκοι της Daenerys δεν είχαν απαχθεί

Μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έκανε η σειρά σε σχέση με την ιστορία των βιβλίων, ήταν όταν έβαλε τους Μάγους της Καρθ να απαγάγουν τους δράκους της Khaleesi ούτως ώστε να την αναγκάσουν να μπει στον Οίκο των Αθανάτων, στο τέλος της δεύτερης σεζόν. Στα βιβλία, ωστόσο, η Daenerys πηγαίνει στον Οίκο των Αθανάτων με δική της πρωτοβουλία, παίρνοντας μαζί της τους δράκους για προστασία, με σκοπό να ανακαλύψει την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει από δω και πέρα για να καταφέρει να πάρει πίσω τον Σιδηρούν Θρόνο του Westeros.

Η προφητεία που θέλει «Το δράκο να έχει τρία κεφάλια» αφήνει κάποια αναπάντητα ερωτήματα

Όσο η Dany περιπλανιέται στον Οίκο των Αθανάτων, αποκαλύπτονται αρκετές προφητείες. Η σειρά, όπως είναι λογικό, δεν μπόρεσε να τις μεταφέρει όλες στην τηλεόραση. Υπάρχει όμως μία που πρέπει οπωσδήποτε να ξέρετε και αυτή είναι η εξής: «Ο δράκος έχει τρία κεφάλια». Ας το αναλύσουμε λίγο.

Το οικόσημο των Targaryen είναι ένας δράκος με τρία κεφάλια. Ο Aegon ο Κατακτητής, είναι ο Targaryen που κατέκτησε το Westeron πριν από 300 χρόνια, μαζί με τις δύο αδερφές του, Visenya και Rhaenys (bonus: τις παντρεύτηκε και τις δύο). Ένωσε τα Επτά Βασίλεια σε μία επικράτεια (εκτός από το Dorne, που αντιστάθηκε και διατήρησε την αυτονομία του μέχρι και 200 χρόνια πριν, όταν και ενσωματώθηκε στην επικράτεια μέσω διπλωματικών γάμων) και σφυρηλάτησε τον Σιδηρούν Θρόνο. Ο κάθε ένας από τους τρεις αυτούς Targaryen είχε τους δικούς του δράκους, των οποίων οι δυνάμεις ήταν αναπόσπαστο κομμάτι τις ικανότητάς τους να νικήσουν τις ενωμένες στρατιές του Westeros.

Στην προφητεία τώρα: η Dany έχεις τρεις δράκους. Θα καβαλήσει τον ένα (αν πιστεύατε πως δεν θα δούμε την Daenerys καβάλα σε κάποιο δράκο στη συνέχεια της σειράς, είστε τρελοί, φυσικά και θα συμβεί), αλλά θα μείνουν άλλοι δύο χωρίς αναβάτες. Ποιος θα τους καβαλήσει;

Οι γονείς του Jon Snow ίσως να είναι ο Rhaegar Targaryen και η Lyanna Stark

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σειράς είναι η πραγματική ταυτότητα των γονιών του Jon Snow. Οδηγηθήκαμε στο να πιστεύουμε πως ο Ned Stark είναι ο πραγματικός του πατέρας αλλά η μητέρα του άγνωστη. Ευτυχώς, οι φανατικοί και καλά διαβασμένοι οπαδοί των βιβλίων ανέπτυξαν μια θεωρία που μπορεί να γίνει ιδιαίτερα πειστική. Σύμφωνα με αυτή, η μητέρα του Jon Snow είναι η Lyanna Stark (η μικρή αδερφή του Ned) και ο πατέρας του ο Rhaegar Targaryen (ο μεγαλύτερος γιος του Παράφρονα Βασιλιά Aerys). Μισό λεπτό, περιμένετε, θα σας εξηγήσουμε.

Ένα από τα γεγονότα που πυροδοτεί την ανατροπή της δυναστείας των Targaryen από τον Robert Baratheon είναι η (υποτιθέμενη) απαγωγή της Lyanna από τον Rhaegar. Ο πρίγκιπας των Targaryen είναι ερωτευμένος με την Lyanna και την παίρνει μακριά (ή φεύγει με δική της επιθυμία, αυτό είναι ασαφές).

Οι Stark απαιτούν την επιστροφή της και τους την αρνούνται. Ο Παράφρων Βασιλιάς σκοτώνει τον πατέρα του Ned και τον μεγαλύτερο αδερφό του ενώ ο Ned πηγαίνει να σώσει την Lyanna. Η εξέγερση λύγει με επιτυχία όταν ο Jaime Lannister σκοτώνει τον Παράφρονα Βασιλιά και ο Robert σκοτώνει τον Rhaegar, σε μία μάχη.

Και κάπου εδώ τα πράγματα παίρνουν ύποπτη τροπή. Η Lyanna πεθαίνει κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στο Dorne. O Ned τη βρίσκει σε «μια λίμνη αίματος» και πριν υποκύψει, καλεί τον Ned για να της υποσχεθεί κάτι.

Η επικρατέστερη άποψη είναι πως η Lyanna πέθανε στη γέννα και το παιδί που γέννησε ήταν ο Jon (με πατέρα τον Rhaegar, είτε από βιασμό είτε ηθελημένα). Η Lyanna έβαλε τον Ned να της υποσχεθεί πως δε θα αποκαλύψει την πραγματική καταγωγή του Jon, φοβούμενη πως ο Robert θα σκοτώσει το αγόρι επειδή είναι Targaryen. Έτσι, ο Ned παρουσιάζει το παιδί ως δικό του μπάσταρδο.

Τίποτε από αυτά δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά αυτή η θεωρία είναι κάτι σαν ευαγγέλιο μεταξύ των οπαδών του GoT.

H Cersei είναι τόσο οργισμένη και φοβισμένη συνέχεια, εξαιτίας (εν μέρει) της επίσκεψής της σε ένα μέντιουμ όταν ήταν παιδί

ΟΚ, όσοι έχετε δει το πρώτο επεισόδιο του τελευταίου κύκλου της σειράς, ξέρετε ήδη τι έγινε τότε. Η Cersei, μικρό κορίτσι ακόμα, επισκέπτεται ένα μέντιουμ που προβλέπει με ακρίβεια τον γάμο της με ένα βασιλιά (Robert Baratheon) αλλά και το ότι τα παιδιά της θα πεθάνουν μπροστά στα μάτια της, καθώς και το ότι θα αντικατασταθεί από μια νεότερη και ομορφότερη βασίλισσα -καμπανάκι για την Margaery Tyrell. Αυτό όμως που δεν μπήκε στην μεταφορά της προφητείας στην τηλεόραση, ήταν το κομμάτι όπου το μέντιουμ προβλέπει πως η Cersei θα πεθάνει στα χέρια του valonqar -που στα High Valyrian σημαίνει «μικρός αδερφός». Η Cersei πιστεύει πως η προφητεία αναφέρεται στον Tyrion, είναι άλλωστε και ένας από τους λόγους που τον μισεί τόσο πολύ. Εμείς, ωστόσο, έχουμε την υποψία πως η προφητεία αναφέρεται μάλλον στον Jaime. Μπορεί να είναι δίδυμοι, η Cersei όμως γεννήθηκε πρώτη. Μήπως το νέο του, χρυσό χέρι, φέρει και το θάνατο για τη Cersei;

Ο Rickon έχει εξαφανιστεί για λίγο στα βιβλία, μάλλον όμως κρύβεται στο Skagos

O Rickon δεν εμφανίζεται καθόλου στα βιβλία για ένα κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς η Osha τον έχει πάρει μακριά για να τον προστατέψει. Υπάρχει ένα δημοφιλές σενάριο που τον θέλει να κρύβεται στο Skagos, ένα νησί στα ανοικτά της βορειοανατολικής ακτής του Westeros.

Το κλειδί σε αυτό το σενάριο έρχεται στο τέλος του 5ου βιβλίου, σε ένα κεφάλαιο για τον Davos. Ο Λόρδος Manderly λέει στον Davos πως θα ορκιστεί πίστη στον Stannis αν ο Davos περάσει λαθραία τον Rickon πίσω στο Westeros: «Όταν ο Davos ρωτά τον Wex που βρίσκεται ο Rickon, αυτός ρίχνει το στιλέτο του πάνω σε έναν χάρτη από προβιά που κοσμεί τον τοίχο. Προς φρίκη του Davos, το στιλέτο καρφώνεται στο Skagos».

Οι Lannisters χρησιμοποίησαν δόλια μέσα για να κατακτήσουν το Casterly Rock

Το Casterly Rock, το προπύργιο της πλουσιότερης οικογένειας στο Westeros, των Lannister, δεν ήταν πάντα δικό τους.

Χιλιάδες χρόνια πριν, ανήκε σε μια οικογένεια που ονομαζόταν Casterly. Κατά την Εποχή των Ηρώων, ο Lann ο Έξυπνος, από τον οποίο ισχυρίζονται πως κατάγονται οι Lannister, εξαπάτησε τους Casterly για να πάρει την κατοχή του Casterly Rock και έκτοτε είναι η έδρα των Lannister.

O Tyrion είναι αποκρουστικά άσχημος

Ο Peter Dinklage, που υποδύεται τον Tyrion στη σειρά του HBO, είναι ένας όμορφος άντρας. Ο Tyrion του βιβλίου, ωστόσο, είναι κακάσχημος. Πραγματικά άσχημος όμως. Είναι απλά αποκρουστικός. Κι αυτός το ξέρει, κι εμείς το ξέρουμε και όλοι το ξέρουν. Επίσης έχει ένα μάτι πράσινο και ένα μαύρο. Το σημάδι που αποκτά στο τέλος της 2ης σεζόν είναι απλά μια γρατζουνιά σε σχέση με αυτό που αποκτά στο βιβλίο -το οποίο και του κόβει σχεδόν όλη τη μύτη.

Δημοφιλή