Που ζουν οι πιο ευτυχισμένοι ομοφυλόφιλοι; Σίγουρα όχι στην Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα

Που ζουν οι πιο ευτυχισμένοι ομοφυλόφιλοι; Σίγουρα όχι στην Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα
All sexy men... all fantastic feeling...
Zero-Bi CzAmaRo/Flickr
All sexy men... all fantastic feeling...

Αν είστε gay, bisexual, λεσβία και γενικότερα μέλος της LGBT κοινότητας, ίσως θα ήταν μια καλή ιδέα η σκέψη να μετοικίσετε προς τις βορινές χώρες.

Το παγκόσμιο δίκτυο gay dating, και όχι μόνο, PlanetRomeo, δημοσίευσε μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα αυτή την εβδομάδα, η οποία κατατάσσει τα επίπεδα ευτυχίας των ομοφυλόφιλων αντρών σε διάφορες χώρες, σε όλο τον κόσμο.

Το project αυτό έχει τον τίτλο «Gay Happiness Index» («Δείκτης Ευτυχίας των Ομοφυλόφιλων») και η φετινή έρευνα ανέδειξε την Ισλανδία στην πρώτη θέση, ως τη χώρα στην οποία οι ομοφυλόφιλοι είναι περισσότερο ευτυχισμένοι από οπουδήποτε αλλού. Αντιθέτως, στον πάτο της λίστας βρίσκεται -κάπως αναμενόμενα- η Ουγκάντα.

Τα αποτελέσματα του δείκτη προέρχονται από μια έρευνα που έγινε σε 115.000 ομοφυλόφιλους άντρες από 127 χώρες, με βάση τρία γενικά κριτήρια της καθημερινής ζωής: την κοινή γνώμη, την δημόσια συμπεριφορά και την ικανοποίηση που προσφέρει η ζωή του καθένα. Μαζί με την Ισλανδία, την πρώτη 4άδα συμπληρώνουν άλλες τρεις σκανδιναβικές χώρες: η Νορβηγία, η Δανία και η Σουηδία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 53η θέση, με το Gay Happiness Index να σκοράρει 45 βαθμούς (η Ισλανδία έχει 79). Η Αγγλία βρίσκεται στην 23η θέση και η Αμερική στην 26η. Την έκπληξη βέβαια την κάνει το Ισραήλ, που βρίσκεται στην 7η θέση.

Λόγω του ότι ο συγκεκριμένος Δείκτης επικεντρώνεται στους gay άντρες, τα αποτελέσματα δεν αφορούν απαραίτητα θέματα όπως ο σεξισμός, η τρανσοφοβία ή άλλα θέματα που επηρεάζουν σημαντικά την LGBT κοινότητα.

«Τα πράγματα φαίνεται πως καλυτερεύουν στο Βορρά και την Νότια Αμερική όπως και την Νότιο-ανατολική Ασία» σχολιάζει το PlanetRomeo στα αποτελέσματα της έρευνας. «Αυτά είναι υπέροχα νέα! Η Ευρώπη παρουσιάζει μια τεράστια ποικιλία, από τον “gay παράδεισο” (Σκανδιναβία) στα Βορειοδυτικά, μέχρι το “gay δράμα” (Βαλκάνια) στα Νότιο-ανατολικά. Η Αφρική, η Κεντρική Ασία και η Μέση Ανατολή δείχνουν μια καταθλιπτική εικόνα, αλλά αυτό δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη. Σε γενικές γραμμές, ο αριθμός των χωρών όπου η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη, είναι κάτι που μας έχει συγκλονίσει».

Το PlanetRomeo αναφέρει επίσης πως η Ουγκάντα, το Κιργιστάν, το Σουδάν, η Νιγηρία και η Αιθιοπία είναι οι 5 χώρες με τις πιο αρνητικές αλλαγές μέσα στον τελευταίο χρόνο. Αυτές οι πέντε χώρες επίσης «είναι γνωστές για τις αρνητικές τους απόψεις απέναντι στις βασικές ανθρώπινες ελευθερίες στην κοινωνία», εξηγεί το gay κοινωνικό δίκτυο.

Οι Σκανδιναβικές χώρες, πάντως, έχουν πιάσει ξανά την κορυφή στο παρελθόν, σε παρόμοιες έρευνες με αυτή του Gay Happiness Index, με τη Νορβηγία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε μια έρευνα που έγινε πέρυσι από το International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans & Intersex Association (Διεθνής Σύλλογος Λεσβίων, Ομοφυλόφιλων, Αμφιφυλόφιλων, Trans και Διαφυλικών). Για την ακρίβεια, το 2012 μόλις δέκα χώρες στον κόσμο επέτρεπαν την υιοθεσία σε ζευγάρια του ίδιου φύλου, με τρεις από αυτές να είναι Σκανδιναβικές.

Για να δείτε τη θέση που κατέλαβε κάθε χώρα στην παγκόσμια κατάταξη του Gay Happiness Index, μπείτε εδώ.