Athens Photo Festival: Αλλάζοντας την μορφή της μνήμης μέσα από τη φωτογραφία

Athens Photo Festival: Αλλάζοντας την μορφή της μνήμης μέσα από τη φωτογραφία
AFF

Από χθες, Τετάρτη 3 Ιουνίου, η φωτογραφία έγινε το επίκεντρο των πολιτιστικών δρώμενων στην Αθήνα και θα παραμείνει μέχρι και την Κυριακή 26 Ιουλίου. 60 καλλιτέχνες από 37 χώρες, σημαντικοί διεθνείς προσκεκλημένοι και ένα ευρύ φάσμα δράσεων και παράλληλων εκδηλώσεων, τοποθετούν την Αθήνα στο επίκεντρο της διεθνούς φωτογραφικής σκηνής.

Το Athens Photo Festival ήρθε στην πόλη με νέες ιδέες και προσανατολισμό στη σύγχρονη διεθνή φωτογραφία, μεταφέροντας τον πυρήνα των δράσεών του στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς) καθώς και σε διάφορους εκθεσιακούς χώρους της πόλης: μορφωτικά ινστιτούτα, αίθουσες τέχνης και άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς. Η φετινή διοργάνωση σηματοδοτεί τη διεύρυνση της συνεργασίας με το Μουσείο Μπενάκη για τη φιλοξενία του κεντρικού προγράμματος του φεστιβάλ για τα επόμενα χρόνια.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης (το οποίο μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ) περιλαμβάνει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και επιμελητών από 37 χώρες και ένα σύνολο δράσεων -υπαίθριες προβολές, εκπαιδευτικά προγράμματα, portfolio reviews, ομιλίες, μαραθώνιο φωτογραφίας και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις που διευρύνουν το διάλογο και την ενεργή συμμετοχή.

Η φετινή διοργάνωση σηματοδοτεί την ένταξη του Athens Photo Festival στο δίκτυο του Ευρωπαϊκού Μήνα Φωτογραφίας (European Month of Photography), που αποτελεί τη σημαντικότερη διεθνή συνεργατική πλατφόρμα φωτογραφικών φεστιβάλ και στην οποία συμμετεχουν ως ισότιμα μέλη τα φεστιβάλ της Αθήνας, του Βερολίνου, της Βιέννης, της Βουδαπέστης, της Λουμπλιάνας, του Λουξεμβούργου, της Μπρατισλάβας και του Παρισίου.

Η θεματική της φετινής διοργάνωσης με τίτλο “Reframe Memory” (αναμορφοποίηση μνήμης) πραγματεύεται κυρίως τις πολλαπλές διασυνδέσεις της συλλογικής και ατομικής μνήμης και αποτολμά μια κριτική θεώρηση του παρελθόντος όπως αυτό επηρεάζει το παρόν και καθορίζει το μέλλον.

Athens Photo Festival, εως τις 26/7,Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς)

Δημοφιλή