3o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου: Η μαγεία του σινεμά συναντά την αιγαιοπελαγίτικη αύρα

3o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου: Η μαγεία του σινεμά συναντά την αιγαιοπελαγίτικη αύρα
siff

Yπάρχει κανείς που να μπορεί να αντισταθεί στη μαγεία της Σύρου; Νησί με έντονο πολιτιστικό και βιομηχανικό παρελθόν, με μια αστική αύρα που λίγα μέρη στην Ελλάδα διαθέτουν, δεν είναι να απορεί κανείς που εδώ δεν γίνεται ένα, αλλά πολλά φεστιβάλ από κλασσικής μουσικής μέχρι animation.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, που θα γίνει φέτος για τρίτη χρονιά από τις 3 ως τις 12 Ιουλίου, ιδρύθηκε το 2013: Παραδοσιακοί αλλά και αναπροσαρμοσμένοι χώροι σ’ όλο το νησί αξιοποιούνται ως χώροι προβολών, σε μια απόπειρα ανάδειξης της κληρονομιάς της Σύρου ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει από ανεξάρτητες ταινίες, θεματικές προβολές, εργαστηρίων, ομιλιών και παράλληλων εκθέσεων. Φέτος εγκαινιάζεται κι ένα ερευνητικό εργαστήριο-residency οπτικοκουστικών τεχνών, που θα λάβει χώρα στο Μοναστήρι της Άνω Σύρου, ενώ ανυπομονούμε- μεταξύ άλλων - να μπούμε στο drive – in κινηματογράφο που θα λειτουργήσει στην Ποσειδωνία για πρώτη φορά

Αυτά είναι μερικά από αυτά που περιμένουμε να δούμε στο φετινό φεστιβάλ:

  • Η τελετή έναρξης –μια συμπαραγωγή του Φεστιβάλ με τη Στέγη– όπου οι ΜΑΚΙ, μια ομάδα του σινεμά-περφόρμανς με έδρα την Γκρενόμπλ της Γαλλίας θα κάνουν μια μοναδική προβολή-περφόρμανς με φιλμ 16 χιλιοστών
  • Η πρώτη μεγάλη ρετροσπεκτίβα στο έργο του Ρουμάνου σκηνοθέτη Κορνέλιου Πορουμπόιου (βραβευμένου στις Κάννες με Χρυσή Κάμερα και το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής), που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Ελλάδα.
  • Η πρώτη σειρά ομιλών/ανοιχτών συζητήσεων του Φεστιβάλ, που θα φιλοξενηθεί στο θέατρο «Απόλλων» και φιλοδοξεί να χαρτογραφήσει τη μετάβαση από το φιλμ στο ψηφιακό φορμά. Στη λίστα των ομιλητών βρίσκονται και τα ονόματα των Πίτερ Γκρίναγουεϊ, Αλμπέρ Σέρα και Εύας Στεφανή.

  • «Where: Cinemas of Place»: ένα θεματικό πρόγραμμα με ταινίες σύγχρονες και κλασικές, ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, ελληνικές και ξένες, μικρού και μεγάλου μήκους. Κάτω από την ομπρέλα αυτού του προγράμματος, συναντιούνται ταινίες που ακολουθούν καινοτόμες, συναρπαστικές προσεγγίσεις στην έννοια του «χώρου».
  • Έναν drive-in κινηματογράφο, όπου θα προβληθεί μια επιλογή από ταινίες δρόμου (ένα ειδικό πρόγραμμα που θα προβληθεί ως τμήμα του «Cinemas of Place»), από κλασικά αριστουργήματα μέχρι και κρυφά «διαμάντια».
  • Το πρόγραμμα «One Off»: μια ξεχωριστή ματιά στο αμερικανικό σινεμά, μέσα από ταινίες σκηνοθετών που ολοκλήρωσαν μόνο μία μεγάλου μήκους ταινία.
  • Δύο διαγωνιστικά τμήματα: ένα με μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών, που έχει χορηγό τη 2|35, εταιρεία παραγωγής με έδρα της στην Αθήνα, κι ένα με μικρού μήκους ταινίες από τη λεκάνη της Μεσογείου. Η τριμελής κριτική επιτροπή θα ανακοινωθεί σύντομα.
  • Μια προβολή με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και τον καταξιωμένο συνθέτη Νίκο Κυπουργό.
  • Δημοφιλή