ΔΙΕΘΝΕΣ
24/09/2015 04:31 EEST | Updated 24/09/2015 04:37 EEST

Νέο σκάνδαλο με πρωταγωνιστές μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Απέκρυπταν έγγραφα που θα έθεταν τις ζωές πολιτών σε κίνδυνο

Car front bumper, light and wheel on white. Detail
Anton Balazh via Getty Images
Car front bumper, light and wheel on white. Detail

Μετά το σκάνδαλο της γερμανικής Volkswagen, μια άλλη υπόθεση με πρωταγωνιστή και πάλι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες προκαλεί αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Independent, μεγάλες εταιρείες όπως η Chrysler, η Jaguar, η Land Rover και -για ακόμα μια φορά- η Volkswagen, κατηγορούνται ότι απέκρυψαν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι τα αμερικανικά μοντέλα είναι λιγότερο ασφαλή από τα ευρωπαϊκά. Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα παρεμπόδιζαν την ομογενοποίηση των προτύπων ασφαλείας, στα πλαίσια της αμφιλεγόμενης συμφωνίας TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), η οποία προτείνει το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.

Η αποκάλυψη ότι τα αμερικανικά οχήματα είναι λιγότερο ασφαλή προέκυψε από μια έρευνα που στόχο είχε να δείξει ότι τα πρότυπα ασφαλείας σε Ευρώπη και Αμερική ήταν παρόμοια. Στην πραγματικότητα, τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα αμερικανικά μοντέλα δεν παρείχαν ασφάλεια στις μετωπικές συγκρούσεις που αποτελούν μία από τις πιο συχνές αιτίες τροχαίων δυστυχημάτων. Τα ευρωπαϊκά μοντέλα είναι μάλιστα κατά 33% πιο ασφαλή σε σχέση με τα αμερικανικά.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους ασφαλείας, οι διαπραγματεύσεις για το ελεύθερο εμπόριο θα έθεταν την ζωή των πολιτών σε κίνδυνο, καθώς θα επέτρεπαν την πώληση αυτοκινήτων που εγκρίθηκαν στις ΗΠΑ να πωληθούν στην Ευρώπη.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως οι διαπραγματεύσεις για την καθιέρωση ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης θα συνεχιστούν τον επόμενο μήνα. Εκτιμάται πως μια συμφωνία θα φέρει μεγάλα κέρδη στην αυτοκινητοβιομηχανία, τα οποία θα ανέρχονται σε 18 δις ευρώ το χρόνο.

Διαβάστε επίσης:

Αντιδράσεις σε τρεις ηπείρους από το σκάνδαλο της Volkswagen

Νέο σκάνδαλο για τη Volkswagen: Κατηγορείται ότι συνεργάστηκε με την στρατιωτική δικτατορία στη Βραζιλία