ΔΙΕΘΝΕΣ
18/11/2015 03:05 EET | Updated 18/11/2015 09:33 EET

Δημοσιογράφοι του CNN κατέκριναν την μουσουλμανική κοινότητα για τις επιθέσεις στο Παρίσι

Δύο παρουσιαστές του CNN ανέκριναν τον αρχηγό μιας αντιισλαμοφοβικής οργάνωσης την Κυριακή, ρωτώντας τον γιατί οι μουσουλμάνοι ηγέτες δεν παίρνουν την ευθύνη των επίθεσεων στο Παρίσι.

Ο John Vause και η Isha Sesay έκαναν πιεστικές ερωτήσεις στον Yasser Louati της «Συλλογικότητας κατά της Ισλαμοφοβίας στη Γαλλία».

Αρχικά, η Sesay ρώτησε τον Louati πως νιώθει η μουσουλμανική κοινότητα μετά τις πρόσφατες επιθέσεις.

Ο άνδρας απάντησε ότι δεν γνωρίζει προσωπικά τους δράστες και ότι δεν ξέρει σε τι ακριβώς αποσκοπούν. Συνέχισε μάλιστα λέγοντας ότι παρά τα τραγικά αυτά γεγονότα, οι κάτοικοι του Παρισιού συνεχίζουν να στέκονται στο πλευρό της μουσουλμανικής κοινότητας.

«Το πρόβλημα είναι ότι συνεχίζεται να εμπλέκεται την μουσουλμανική κοινότητα (σε αυτό) και την συνδέεται με αυτούς τους τρομοκράτες. Είμαστε με την πλευρά της Γαλλίας, μην κάνετε λάθος πάνω σε αυτό (το θέμα)», είπε.

Ο John Vause συνέχισε να φέρνει σε δύσκολη θέση τον Louati με τις ερωτήσεις του, ρωτώντας πως είναι δυνατόν η μουσουλμανική κοινότητα να μην γνώριζε για τις επιθέσεις.

«Σίγουρα κάποιος άλλος εκτός από αυτούς τους επτά τύπους που σκοτώθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες θα γνώριζε κάτι και πιθανότατα βρίσκεται στην μουσουλμανική κοινότητα όμως κανείς δεν είπε τίποτα», είπε ο δημοσιογράφος.

Ο Louati απάντησε ότι η κοινότητα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί για τις πράξεις κάποιου που ισχυρίζεται ότι είναι μουσουλμάνος.

«Γιατί όχι;», είπε ο δημοσιογράφος.

Τότε η Sesay άλλαξε την συζήτηση κάνοντας ερωτήσεις σχετικά με την ριζοσπαστικοποίηση.

«Το γεγονός ότι η Γαλλία έχει ένα μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων που έχουν καταταχθεί στο ISIS γιατί συμβαίνει;», ρώτησε.

O Louati εξήγησε ότι η ριζοσπαστικοποίηση δεν συμβαίνει στα τζαμιά αλλά στο διαδίκτυο από οργανωμένες ομάδες. Τότε η Sesay τόνισε ότι οι μουσουλμάνοι ηγέτες πρέπει να παρέμβουν και να προσπαθήσουν να κρατήσουν τους νέους μακριά από μπελάδες.

«Πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη πρόληψης των μεγάλων επιπτώσεων που θα έχετε όταν συμβαίνουν τέτοιου είδους πράγματα, είπε η δημοσιογράφος.

Η συνέντευξη τελικά τελείωσε με τον Louati να προσπαθεί να εξηγήσει ότι οι μουσουλμάνοι περιθωριοποιούνται στα σχολεία και τον εργασιακό χώρο. Τότε ο δημοσιογράφος John Vause τον διέκοψε λέγοντας πως δυστυχώς δεν υπάρχει χρόνος για να αναλυθεί ένα τόσο μεγάλο ζήτημα.

*To κείμενο αρχικά δημοσιεύτηκε στην καναδική έκδοση της Huffington Post.