ΔΙΕΘΝΕΣ
06/05/2016 13:30 EEST | Updated 06/05/2016 17:04 EEST

Μπαϊράκι Ερντογάν για συμφωνία με ΕΕ: Εμείς θα ακολουθήσουμε τον δικό μας δρόμο κι εσείς τον δικό σας

ASSOCIATED PRESS
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan listens to Iran's President Hassan Rouhani during a joint news conference in Ankara, Turkey, Saturday, April 16, 2016. Rouhani is in Turkish capital for a one-day official visit.( AP Photo/Burhan Ozbilici)

Με μια φράση που δεν χωρά πολλές παρερμηνείες ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν, βάσει «πάγο» στις απαιτήσεις της ΕΕ για αλλαγές στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία: «Εμείς θα ακολουθήσουμε τον δικό μας δρόμο. Εσείς ακολουθήστε τον δικό σας».

Μετά την παραίτηση Νταβούτογλου πολλοί είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για το εάν θα μπορέσει να εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Η πρώτη απάντηση Ερντογάν ήρθε άμεσα.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έχει καταθέσει ήδη την πρότασή της για απελευθέρωση του καθεστώτος βίζα για τους Τούρκους, ένα από τα δώρα που πήρε για τη συμφωνία. Ωστόσο ζητήθηκε από την Τουρκία να αλλάξει κάποιους από τους νόμους της, μεταξύ των οποίων τον αντιτρομοκρατικό.

Ωστόσο ο Ερντογάν, επιμένοντας ότι η Τουρκία συνεχίζει να απειλείται από την τρομοκρατία, είπε ότι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των Κούρδων μαχητών και των τζιχαντιστών του ISIS. «Μας λένε (σ.σ. η ΕΕ) θα απελευθερώσουμε τη βίζα και αυτοί είναι οι όροι. Συγγνώμη αλλά εμείς θα ακολουθήσουμε τον δικό μας δρόμο και εσείς τον δικό σας».

«Γιατί δεν αλλάζετε εσείς τον τρόπο που σκέφτεστε, από την στιγμή που αφήσατε τρομοκράτες να στήσουν σκηνές κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» είπε ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στις σκηνές που έστησαν Κούρδοι ακτιβιστές κοντά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες το Μάρτιο.

Ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε ότι το σημερινό κοινοβουλευτικό σύστημα παράγει συνεχώς κρίσεις και έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξει κενό διακυβέρνησης μετά την παραίτηση Νταβούτογλου και ότι δεν θα επηρεαστεί άμεσα η οικονομία της χώρας.