ΔΙΕΘΝΕΣ
09/05/2016 10:29 EEST | Updated 09/05/2016 11:08 EEST

Παραιτήθηκε ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν

THIERRY CHARLIER via Getty Images
Austria's Chancellor Werner Faymann arrives for the European Union summit in Brussels on March 17, 2016, where 28 EU leaders will discuss the ongoing refugee crisis. AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER / AFP / THIERRY CHARLIER (Photo credit should read THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

Την παραίτησή του από όλα τα αξιώματά του ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ο Αυστριακός Καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, καθώς, όπως ο ίδιος δήλωσε, έχει χάσει την στήριξη των μελών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αυστρίας (SPÖ).

H ανακοίνωση έγινε λίγες ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος, η οποία επρόκειτο να αποφασίσει ως προς την περαιτέρω παραμονή του στην κορυφή της ηγεσίας του κόμματος.

Ο ίδιος ήταν στην εξουσία από το 2008 και το τελευταίο διάστημα, μετά την άνοδο της ακροδεξιάς στη χώρα, δεχόταν οξεία κριτική από τη νεολαία του κόμματός του.

Διαβάστε ακόμα:

Η κριτική αφορούσε κυρίως στην «στροφή 180 μοιρών» στο προσφυγικό ζήτημα, με το κλείσιμο των συνόρων και την σκληρή στάση απέναντι στην υποδοχή προσφύγων στη χώρα. Δεν ήταν λίγοι μάλιστα αυτοί που τον κατηγόρησαν ότι υιοθέτησε την ρητορική του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Ο υποψήφιος με το Κόμμα των Ελευθέρων στις προεδρικές εκλογές, Νόρμπερτ Χόφερ, αναδείχθηκε νικητής του πρώτου γύρου με το ποσοστό 35,1% , ενώ ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών είχε βρεθεί στην τέταρτη θέση με ποσοστό μόλις 11,3%.

Σύμφωνα με τους επικριτές του Βέρνερ Φάιμαν, το προσφυγικό, δεν ήταν και η μόνη αιτία για το «εκλογικό φιάσκο», αλλά οι λόγοι για την πρωτοφανή δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων που οδήγησαν στην αναπάντεχη για το ύψος της, επικράτηση του υποψήφιου των Ελευθέρων, βρίσκονται πολύ πιο βαθιά.

Και αυτοί οι λόγοι φέρεται πως έχουν να κάνουν με τους χειρισμούς του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου στο πλαίσιο του κυβέρνησης συνασπισμού και την «ενδοτικότητά» του απέναντι στον -σε πολλές περιπτώσεις νεοφιλελεύθερο- εταίρο του το Λαϊκό Κόμμα, όπως έχουν να κάνουν γενικότερα και με την παραμέληση και την απομάκρυνση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από τις αρχές και τις αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας, με αποτέλεσμα η Ακροδεξιά να αυτοεμφανίζεται ως κόμμα των κοινωνικών διεκδικήσεων και της προάσπισης των δικαίων του πολίτη.

Σύμφωνα με το BBC, ο ίδιος δήλωσε ότι η Αυστρία «έχει ανάγκη από έναν Καγκελάριο που το κόμμα του θα τον στηρίζει πλήρως», ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει μια νέα αρχή.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, BBC)