ΔΙΕΘΝΕΣ
26/04/2016 06:25 EEST | Updated 26/04/2016 06:25 EEST

Ανησυχία με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Αυστρία. «Τσουνάμι που αναποδογύρισε το πολιτικό σκηνικό», γράφει ο αυστριακός Τύπος

ASSOCIATED PRESS
Norbert Hofer, candidate of Austria's Freedom Party, FPOE, smiles during the release of the first election results of the Austria presidential elections in Vienna, Austria, Sunday, April 24, 2016. (AP Photo/Ronald Zak)

Η νίκη του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Αυστρίας έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ευρώπη.

Ο Χόφερ συγκέντρωσε το 36% των ψήφων, με τον υποψήφιο Alexander van der Bellen -ο οποίος είχε την στήριξη των Πρασίνων- να ακολουθεί με το 20%. Τρίτος βρίσκεται ο ανεξάρτητος Irmgard Griss με 18,5%.

Τα δύο κόμματα που κυβερνούσαν διαδοχικά την Αυστρία από το 1945, το Σοσιαλδημοκρατικό και το Συντηρητικό Λαϊκό, σημείωσαν μεγάλη πτώση, πέφτοντας στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.

Η άνοδος της ακροδεξιάς και η πτώση των δύο μετριοπαθών κομμάτων που κυβερνούσαν μεταπολεμικά τη χώρα έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων. Ο αυστριακός Τύπος χαρακτήρισε μάλιστα τα αποτελέσματα ως «τσουνάμι που αναποδογύρισε το πολιτικό σκηνικό».

Ο Χόφερ είναι γνωστός για την ρητορική του κατά των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι υπέρ της οπλοκατοχής και στο παρελθόν το κόμμα του έχει επιτεθεί κατά της Ελλάδας με καμπάνια κατά της παροχής οικονομικής βοήθειας στη χώρα μας.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι, καθώς κανένας υποψήφιος δεν εξασφάλισε την αυτοδυναμία, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος εκλογών στις 22 Μαΐου.

Sponsored Post