ΔΙΕΘΝΕΣ
10/05/2016 07:54 EEST | Updated 10/05/2016 08:00 EEST

Ανησυχία μετά την παραίτηση του Αυστριακού Καγκελάριου, Βέρνερ Φάιμαν

ASSOCIATED PRESS
Austria's Chancellor Werner Faymann listens to a speech during the traditional May Day celebrations of the Austrian Social Democrats, SPOE, in Vienna, Austria, Sunday, May 1, 2016. Every year around hundred thousand citizens participate at the event. (AP Photo/Ronald Zak)

Τον αντικαταστάτη του Βέρνερ Φάιμαν αναζητεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Αυστρίας (SPÖ), μετά την παραίτηση του τελευταίου από τα αξιώματα του Καγκελαρίου της Αυστρίας και του αρχηγού του Κόμματος.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η τελευταία εξέλιξη ίσως να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς το κεντροαριστερό κόμμα πιθανότατα να εκδιώξει το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας (ÖVP ) από το κυβερνητικό συνασπισμό, προκειμένου να επιδιώξει μια συνεργασία με το ακροδεξιό κόμμα των Ελευθέρων.

Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί άνοδος της ακροδεξιάς στην Αυστρία, ενώ ο υποψήφιος με το Κόμμα των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, βγήκε πρώτος στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών της χώρας.

Ο Φάιμαν, ο οποίος με την αλλαγή του νέου έτους κράτησε σκληρή στάση στο ζήτημα εισδοχής προσφύγων στην κεντρική Ευρώπη, είχε δεχτεί σκληρή κριτική από τη νεολαία του κόμματός του. Παρομοίαζαν μάλιστα τη ρητορική του με εκείνη του Χόφερ.

Μετά την νίκη του τελευταίου στον α' γύρο των εκλογών και έχοντας χάσει την στήριξη αρκετών μελών του κόμματός του, ο Φάιμαν ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, την παραίτησή του.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ηγέτης του SPÖ είναι προσωρινά ο δήμαρχος της Βιέννης, Michael Häupl, και Καγκελάριος της Αυστρίας ο αρχηγός του ÖVP, Reinhold Mitterlehner . Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες το SPÖ θα πρέπει να βρει τον επίσημο αντικαταστάτη του Φάιμαν, όμως αναλυτές εκτιμούν ότι οι νέες εξελίξεις έχουν θέσει το κόμμα σε κρίση.