Τι συμβαίνει με το Taxis και τα προσωπικά δεδομένα των οροθετικών; Μια καταγγελία που γεννά ερωτήματα

Τι συμβαίνει με το Taxis και τα προσωπικά δεδομένα των οροθετικών; Μια καταγγελία που γεννά ερωτήματα

Γιατί υπάρχουν στο Taxis τα προσωπικά δεδομένα των οροθετικών και άλλων ασθενών; Γιατί μπορούν να δουν πλέον οι εφοριακοί από που προκύπτει η αναπηρία που τους έχει αναγνωριστεί;

Το μείζον αυτό ζήτημα ανάδειξε ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος, Θετική Φωνή, μετά από καταγγελίες που δέχτηκαν και μια έρευνα που έκαναν οι ίδιοι. Τι διαπίστωσαν; Ότι το ηλεκτρονικό αρχείο ιατρικών γνωματεύσεων των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) είναι συνδεδεμένο με το σύστημα «Taxis» της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, κατά τρόπο που επιτρέπει σε κάθε κρατικό υπάλληλο ή αξιωματούχο που χειρίζεται το σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων, να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και συγκεκριμένα στις παθήσεις εξαιτίας των οποίων αποδίδεται το ποσοστό αναπηρίας.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους: «Η αναγραφή της πάθησης ή των παθήσεων δεν εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων που προβλέπονται ρητά, όπως στα δικαιολογητικά για τα επιδόματα πρόνοιας. Αντίθετα, η καταγραφή τους σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα όπου έχουν πρόσβαση χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, δημοσιοποιεί ευαίσθητα δεδομένα υγείας κατά παράβαση διατάξεων που ορίζουν ότι οι ιατρικές γνωματεύσεις προστατεύονται από το απόρρητο. Ιδιαίτερα για νόσους με κοινωνικές προεκτάσεις στιγματισμού και αποκλεισμού όπως το HIV/AIDS, η πολιτεία οφείλει να επιδείξει μεγαλύτερη ευαισθησία, αντί να αμφισβητεί στην πράξη το σεβασμό των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Η HuffPost Greece επικοινώνησε με τον υπεύθυνο επικοινωνίας του συλλόγου, Γιώργο Τσιακαλάκη. Όπως μας ενημέρωσε, αρχικά δέχτηκαν καταγγελίες και μέσω ενός γνωστού εφοριακού τους, μπόρεσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στον φάκελο οροθετικού, πληκτρολογώντας απλώς τον ΑΦΜ. «Όλα τα στοιχεία ήταν στον αέρα».

Επίσης, όπως μας είπε, δεν γνωρίζουν πόσο καιρό συμβαίνει αυτό και εξήγησε ότι για τους ίδιους δεν αποτελεί πρόβλημα το γεγονός ότι το ΚΕΠΑ είναι συνδεδεμένο με το «Taxis». Άλλωστε χρειάζεται να γνωρίζουν εάν κάποιος έχει κάποιο ποσοστό αναπηρίας για να δικαιολογούνται φοροαπαλλαγές. Ωστόσο, αυτό που είναι απαράδεκτο είναι να βλέπει ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο του έχει αναγνωριστεί ένα ποσοστό αναπηρία.

«Δεν έχουμε καταφέρει να μάθουμε από ποια χρονιά γίνεται αυτό» επεσήμανε στη HuffPost Greece ο κ. Τσιακαλάκη.«Θέλω να πιστεύω ότι το πρόβλημά αυτό έχει προκύψει από αμέλεια γι' αυτό και περιμέναμε πριν το δημοσιοποιήσουμε».

Η «Θετική Φωνή» σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Synthesis» έχουν ήδη αποστείλει επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών, με κοινοποίηση στα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Εργασίας, στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Η επιστολή καλεί το Υπουργείο Οικονομικών να παρέμβει άμεσα, προκειμένου το ηλεκτρονικό σύστημα να παρέχει μεν πρόσβαση στο ποσοστό αναπηρίας, αλλά όχι στους λόγους απόδοσής του. «Η ίδια πρόβλεψη πρέπει να ισχύσει για κάθε χρήση των αποφάσεων των ΚΕΠΑ με την έκδοση αποσπάσματος για κάθε νόμιμη χρήση μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, που θα αναγράφει αποκλειστικά και μόνο το ποσοστό αναπηρίας, εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων».

Η επιστολή εστάλη πριν από δύο εβδομάδες. Απάντηση δεν έχουν λάβει ακόμα...

Δημοφιλή