ΔΙΕΘΝΕΣ
04/07/2016 08:17 EEST | Updated 04/07/2016 10:43 EEST

Παραιτείται από επικεφαλής του UKIP ο Νάιτζελ Φάρατζ

ASSOCIATED PRESS
Leader of the UKIP, Nigel Farage, speaks with journalists in the press room of an EU summit in Brussels on Tuesday, June 28, 2016. EU heads of state and government meet Tuesday and Wednesday in Brussels for the first time since Britain voted to leave the European Union, throwing British and European politics into disarray. (AP Photo/Geoffroy Van der Hasselt)

Παραιτείται από τη θέση του επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού UKIP ο Νάιτζελ Φάρατζ, ένας από τους γνωστότερους υπερμάχους του «Brexit» και «πρωταγωνιστής» της καμπάνιας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Όπως αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ, σε ομιλία του στο Λονδίνο, ο Φάρατζ δήλωσε ότι δεν ήθελε ποτέ να γίνει πολιτικός καριέρας και αποχωρεί.

«Κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος είπε ότι ήθελα πίσω τη χώρα μου...τώρα θέλω πίσω τη ζωή μου» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Φάρατζ είχε προηγουμένως παραιτηθεί από επικεφαλής του UKIP μετά τις εκλογές του Μαΐου 2015, αφού δεν είχε εκλεγεί βουλευτής- ωστόσο λίγο αργότερα άλλαξε γνώμη και επέστρεψε. Ωστόσο, διευκρίνισε πως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο αυτή τη φορά.

«Αποφάσισα να αποχωρήσω από επικεφαλής του UKIP. Η νίκη του "leave" στο δημοψήφισμα σημαίνει πως η πολιτική μου φιλοδοξία έχει ικανοποιηθεί. Ήρθα στον αγώνα αυτόν από τον επιχειρηματικό χώρο επειδή ήθελα να είμαστε ένα αυτοκυβερνώμενο έθνος, όχι για να γίνω πολιτικός καριέρας. Το UKIP είναι σε μια καλή θέση και θα συνεχίσει, με την πλήρη στήριξή μου, να προσελκύει σημαντικό αριθμό ψήφων. Ενώ πρόκειται να φύγουμε από την ΕΕ, οι όροι της αποχώρησής μας είναι ασαφείς. Αν υπάρξει απροθυμία από την κυβέρνηση, και με το κόμμα των Εργατικών αποκομμένο από πολλούς από τους ψηφοφόρους του, τότε ίσως οι καλύτερες ημέρες του UKIP να βρίσκονται μπροστά μας» αναφέρεται σε ανακοίνωσή του.

Μιλώντας στη HuffPost UK, είπε πως θα υπηρετήσει την υπόλοιπη θητεία του ως ευρωβουλευτής, ενώ πρόσθεσε ότι θα χαιρόταν να συμμετέχει στην ομάδα διαπραγμάτευσης για το Brexit που θα συνθέσει ο επόμενος πρωθυπουργός. «Ίσως μπορώ να προσφέρω κάτι, αν το θέλουν. Αν όχι, δεν πειράζει».

Τόνισε πως θα συνεχίσει να στηρίζει το κόμμα, και να παρακολουθεί στενά τις Βρυξέλλες κατά τη διαπραγμάτευση. Εκτίμησε ότι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας θα έπρεπε να προέρχεται από το στρατόπεδο του «Brexit», αλλά δεν εξέφρασε στήριξη για κάποιον από τους Άντρεα Λίντσομ, Μάικλ Γκόουβ ή Λίαμ Φοξ. Σημειώνεται πως η Τερέζα Μέι είχε στηρίξει το «Remain».

Ο 52χρονος πολιτικός ήταν μέλος του UKIP από τη δημιουργία του το 1993, και εξελέγη στο ευρωκοινοβούλιο για πρώτη φορά το 1999.

Sponsored Post