Αγώνας δρόμου για την έλευση των δανειστών στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου

Αγώνας δρόμου για την έλευση των δανειστών στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου
sooc

Με μπαράζ συναντήσεων κοινοτικών αξιωματούχων με το οικονομικό επιτελείο ξεκινά ο αγώνας δρόμου της κυβέρνησης προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την πρώτη κάθοδο των δανειστών στην Αθήνα περίπου στα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα το πρόγραμμα από σήμερα κιόλας Δευτέρα είναι ιδιαίτερα βαρύ καθώς στις Βρυξέλλες βρίσκονται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο αρμόδιος Υφυπουργός για θέματα δημοσίων επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Ο κ. Τσακαλώτος μαζί με τον κ. Σταθάκη και τον Γιώργο Χουλιαράκη θα συναντήσουν τον αρμόδιο για οικονομικά θέματα Επίτροπο, Πιέρ Μοσκοβισί, προκειμένου να δουν αν υπάρχουν περιθώρια από την πλευρά των δανειστών ώστε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να παρουσιάσει στη ΔΕΘ την κυβερνητική ατζέντα του επόμενου διαστήματος με στόχευση στην ανάπτυξη. Η συνάντηση θα είναι προπαρασκευαστική ενόψει του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, σε συνέχεια και της επίσκεψης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα, τον Ιούλιο.

Ταυτόχρονα Γιώργος Χουλιαράκης θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο EuroWorking Group (στη συνεδρίαση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης) το οποίο και θα προετοιμάσει την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup που είναι προγραμματισμένη για τις 9 Σεπτεμβρίου.

Πλέον είναι προφανές ότι η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα το Σεπτέμβριο θα αποτελέσει επίσκεψη προετοιμασίας εν όψει την έναρξης της δεύτερης αξιολόγησης η οποία φαίνεται πως θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και θα περιλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις για το εργασιακό, τον έλεγχο στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα κόκκινα δάνεια αλλά και την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων.

Ειδικά για το τελευταίο η κυβέρνηση έχει ακόμα να διανύσει πολύ δρόμο μέχρι την ολοκλήρωση του καταλόγου των δράσεων που άφησαν πίσω τους οι θεσμοί μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Και αυτό γιατί τυπικά τα 14 από τα 15 μέτωπα παραμένουν ανοιχτά, έστω και αν κυβερνητικές πηγές μιλούν για δράσεις που είναι έτοιμες και απομένει μόνο η εφαρμογή τους.

Σύμφωνα με τον κατάλογο των προαπαιτούμενων δράσεων τον οποίο συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές θα πρέπει το επόμενο διάστημα:

1. Να εναρμονιστούν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης με την κατάργηση του κατώτερου συντελεστή εισφορών για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για την υγεία, και την αναθεώρηση προς τα κάτω της έκπτωσης στην καταβολή πλασματικών περιόδων ασφάλισης.

2. Να προχωρήσει η συμφωνία με τους δανειστές για τους υποψηφίους του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίοι στη συνέχεια θα επιλέξουν το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

3. Να μεταφερθεί στο νέο Ταμείο η δεύτερη ομάδα των ΔΕΚΟ.

4. Να ξεκινήσει το ΤΑΙΠΕΔ την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη μακροπρόθεσμη (35 έτη) παραχώρηση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και τριών κάθετων αξόνων.

5. Οι μετοχές του ΟΤΕ να μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη συντήρηση του δικτύου σιδηροδρομικής υποδομής.

6. Να προχωρήσουν οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και του ΤΧΣ (άτυπη παράταση για τον Οκτώβριο).

7. Να επανεξεταστεί το σχέδιο απελευθέρωσης του φυσικού αερίου και των συνθηκών πρόσβασης των εναλλακτικών προμηθευτών.

8. Το Ευρωπαϊκό πλαίσιο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να υιοθετηθεί από την εθνική νομοθεσία.

9. Να τροποποιηθεί η νομοθεσία για τις ΑΠΕ με σεβασμό των υφιστάμενων συμβάσεων σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

10. Να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τα τιμολόγια Υψηλής Τάσης με την υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων.

11. Η Βουλή να επικύρωση τη συμφωνία για το Ελληνικό.

12. Να ληφθούν μέτρα για την παροχή επαρκών πόρων, ώστε η νέα Αρχή Εσόδων να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

13. Να διοριστεί το συμβούλιο της νέας Αρχής Εσόδων.

14. Να εγκριθεί από το Δ.Σ της ΔΕΗ η πώληση σε στρατηγικό επενδυτή του 20% που κατέχει η ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ (ολοκληρώθηκε).

15. Να ληφθούν μέτρα και να ψηφιστεί νομοθεσία, εφόσον αυτό απαιτείται, για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας σύμφωνα με τις συστάσεις των ενδιαφερόμενων μερών και των εμπειρογνωμόνων.

Δημοφιλή