ΔΙΕΘΝΕΣ
19/12/2016 12:11 EET | Updated 19/12/2016 12:47 EET

Η Πολωνία βρίσκεται στο δρόμο προς την απολυταρχία, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου

WARSAW, POLAND  DECEMBER 18: (SOUTH AFRICA AND POLAND OUT) People holding banners participate in the Komitet Obrony Narodowej (KOD) demonstration on December 18, 2016 in front of the Constitutional Tribunal in Warsaw, Poland. The demonstration refers to the Polish Constitutional Court crisis which began in 2015. (Photo by Maciej Gillert/Gallo Images Poland/Getty Images)
Gallo Images via Getty Images
WARSAW, POLAND DECEMBER 18: (SOUTH AFRICA AND POLAND OUT) People holding banners participate in the Komitet Obrony Narodowej (KOD) demonstration on December 18, 2016 in front of the Constitutional Tribunal in Warsaw, Poland. The demonstration refers to the Polish Constitutional Court crisis which began in 2015. (Photo by Maciej Gillert/Gallo Images Poland/Getty Images)

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η Πολωνία, με την πολιτική κρίση να έχει φτάσει στα άκρα και τον απερχόμενο πρόεδρος του ανώτερου συνταγματικού δικαστηρίου της Πολωνίας, Andrzej Rzepliński, να προειδοποιεί ότι η χώρα βρίσκεται μια ανάσα πριν από την απολυταρχία.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, η αποχώρηση του καθηγητή Andrzej Rzepliński, του οποίου η θητεία λήγει σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να ανοίξει το δρόμο στο PiS να αναλάβει τον έλεγχο των πιο σημαντικών θεσμών της Πολωνίας στην εκτελεστική εξουσία.

Επίσης η λήξη της θητείας του Rzepliński, έρχεται εν μέσω ενδείξεων για τη πιο σοβαρή πολιτική κρίση στην Πολωνία από όταν το PiS κέρδισε τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές το 2015.

Διαδηλωτές την Παρασκευή το βράδυ προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο του κοινοβουλίου, μετά την απόφαση της κυβέρνησης προσπάθησε να περιορίσει την πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγορούν του βουλευτές του PiS ότι κάνουν παράνομες ψηφοφορίες εκτός του κοινοβουλίου, μετά την αποβολή ενός βουλευτή της αντιπολίτευσης που διαμαρτυρήθηκε για τον αποκλεισμό των μέσων ενημέρωσης και των ηγετών της αντιπολίτευσης που κατέλαβαν το κοινοβουλευτικό βάθρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν στη Βαρσοβία και σε άλλες πόλεις τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Διαβάστε επίσης:

Μιλώντας στον Guardian, ο Rzepliński υπερασπίστηκε τις προσπάθειές του να διατηρήσει την ανεξαρτησία του δικαστηρίου, το οποίο αποφαίνεται σχετικά με τη συνταγματικότητα της νομοθεσίας και των αποφάσεων που λαμβάνονται από τις κρατικές αρχές. Είπε ότι η άρνηση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει τη νομιμότητα σε μια σειρά από αποφάσεις του δικαστηρίου απειλεί να «δημιουργήσει ένα διπλό νομικό σύστημα, με κάποιους δικαστές να υποστηρίζουν τις αποφάσεις μας, και άλλους όχι. Οι δικαστές πραγματικά δεν ξέρουν ποιος είναι ο νόμος, και χωρίς αυτό, σε ένα ευρωπαϊκό σύστημα, τα δικαστήρια δεν μπορούν να λειτουργήσουν».

Να σημειωθεί ότι η κόντρα του PiS με το συνταγματικό δικαστήριο έχει ξεκινήσει από τότε που ο Andrzej Duda, ο πρόεδρος της χώρας που ακολουθεί τη γραμμή του PiS, αρνήθηκε πέρυσι να ορκίσει πολλούς δικαστές που διορίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και όρισε πέντε νέους δικούς του. Τρεις αποκλείστηκαν ως αντισυνταγματικοί. Το ελεγχόμενο από το PiS κοινοβούλιο έχει επίσης περάσει οκτώ ξεχωριστά κομμάτια της νομοθεσίας σχετικά με το ρόλο και τη λειτουργία του συνταγματικού δικαστηρίου, η πλειοψηφία των οποίων, όπως υποστηρίζουν οι επικριτές του, φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιήσει την δυνατότητα του δικαστηρίου να θέσει υπόλογη την κυβέρνηση και να μεγιστοποιήσει τη δική του επιρροή στους υποψηφίους της κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, ζήτησε από τις πολωνικές αρχές να σεβαστούν το Σύνταγμα.