ΔΙΕΘΝΕΣ
17/12/2016 04:09 EET | Updated 17/12/2016 04:22 EET

Πολωνία: Με αστυνομική προστασία αποχώρησαν από την βουλή ο Κατσίνσκι και η πρωθυπουργός Σίντλο

Agencja Gazeta / Reuters
Leader of the Law and Justice party Jaroslaw Kaczynski delivers a speech during the ceremony of the National Flag Day holiday at the Parliament in Warsaw, Poland May 2, 2016. Agencja Gazeta/Slawomir Kaminski/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY. POLAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN POLAND.

Ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), Γιαροσλάβ Κατσίνσκι και η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο αποχώρησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου από το κοινοβούλιο κατά τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν δια της βίας εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν αποκλείσει επί ώρες την έξοδο του κτιρίου της βουλής.

Ο Κατσίνσκι και η Σίντλο αποχώρησαν μαζί με αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους του PiS λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα - τοπική ώρα, (4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας), επιβιβαζόμενοι σε αυτοκίνητα, σε οχηματοπομπή.

Ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TVN24 ότι η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διασκορπίσει τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές που επιχείρησαν να εμποδίσουν τα αυτοκίνητα να αποχωρήσουν από το κοινοβούλιο.

Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης απέκλεισαν το κοινοβούλιο στην Βαρσοβία την Παρασκευή το βράδυ.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Υπεράσπισης της Δημοκρατίας (KOD) ένα κίνημα που αντιπολιτεύεται τη συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας, οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ενάντια σε έναν νέο κανονισμό περιορισμού της πρόσβασης μέσων ενημέρωσης στο κοινοβούλιο καθώς και ενάντια στην διαδικασία ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού του 2017 σε συνθήκες που η αντιπολίτευση κατήγγειλε ως παράνομες.

Την Παρασκευή τρία κόμματα της αντιπολίτευσης της Πολωνίας κατηγόρησαν τον πρόεδρο της Βουλής για παραβίαση του Συντάγματος όταν μετέφερε μια κρίσιμη ψηφοφορία για την έγκριση του προϋπολογισμού του επόμενους έτους εκτός της κύριας αίθουσας συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου και εμπόδισε τα μέσα ενημέρωσης να καλύψουν την ψηφοφορία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)