Eπιστήμονες εξηγούν γιατί η συγκεκριμένη εικόνα τρομοκρατεί ορισμένους ανθρώπους

Eπιστήμονες εξηγούν γιατί η συγκεκριμένη εικόνα τρομοκρατεί ορισμένους ανθρώπους
Getty Images/iStockphoto

Πολλοί άνθρωποι όταν αντικρίζουν μια εικόνα ή ένα αντικείμενο με πολλές τρύπες έχουν μία φυσική αντίδραση, κάτι σαν αντανακλαστικό σε ένα ερέθισμα που είναι αποκρουστικό γι' αυτούς.

Πίσω από τη συγκεκριμένη αντίδραση ορισμένων ανθρώπων που συνοδεύεται από συμπτώματα όπως η ζαλάδα, η τάση για εμετό, φαγούρα και τρέμουλο κρύβεται η «τρυποφοβία» που πιστεύεται ότι σχετίζεται με την εξελικτική μας προέλευση.

Σύμφωνα με το Business Insider, περίπου το 15% των ανθρώπων υποφέρουν από «τρυποφοβία». Σε πειράματα που διεξήχθησαν στο εργαστήριο αποδείχθηκε στη θέα φωτογραφιών που απεικονίζουν τρύπες σε λωτούς και κηρήθρες, οι καρδιακοί παλμοί ορισμένων ανθρώπων αυξάνονται και οι δραστηριότητες του εγκεφάλου «κολλούν» κατά κάποιον τρόπο στη διαδικασία επεξεργασίας και ερμηνείας των ερεθισμάτων της όρασης.

«Στην πραγματικότητα δεν μπορώ να έρθω αντιμέτωπος/η ούτε με μικρές ασύμμετρες τρύπες. Με κάνουν να νιώθω ότι ότι με κάποιον τρόπο θα πεταχτούν μέσα στο στόμα μου, με κάνουν δακρύζω και να ανατριχιάζω ολόκληρος/η» αναφέρει ανώνυμα ένα άτομο που πάσχει από «τρυποφοβία».

Σύμφωνα με μία έρευνα του Journal Psychological Science που δημοσιεύτηκε το 2013 «ενδέχεται να υπάρχει ένα πρώιμο εξελικτικό μέρος του εγκεφάλου που «λέει» στους ανθρώπους ότι πρέπει να προφυλάσσονται από τα δηλητηριώδη ζώα».

Kατ' αυτόν τον τρόπο οι φωτογραφίες με τρύπες μεταφράζονται ως κάποιου είδους πρόκληση, που από μία άποψη αυτό είναι θετικό καθώς αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με ένα δηλητηριώδες πλάσμα όπως το «χταπόδι με τους μπλε δακτυλίους» (blue ringed octopus) ή το δηλητηριώδες βατράχι «κίτρινο βέλος» (yellow poison dart frog) ή τα ψάρια Puffers.

Η εν λόγω έρευνα κατέδειξε ότι τα προαναφερθέντα είδη έχουν τις ίδιες τρύπες που απεικονίζονται σε πολλά μοτίβα φωτογραφιών που προκαλούν «τρυποφοβία». Να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι η εν λόγω πάθηση χαρακτηρίζεται ως φοβία δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα από τους επιστήμονες της ψυχολογίας.

Δημοφιλή