Το «ιδανικό» σενάριο για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές και να αποφευχθεί ακόμη μία εμπλοκή

Το «ιδανικό» σενάριο για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές και να αποφευχθεί ακόμη μία εμπλοκή
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos arrives at an extraordinary meeting of euro zone finance ministers on Greece at the European Council in Brussels, Belgium, May 9, 2016. REUTERS/Francois Lenoir
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos arrives at an extraordinary meeting of euro zone finance ministers on Greece at the European Council in Brussels, Belgium, May 9, 2016. REUTERS/Francois Lenoir
Francois Lenoir / Reuters

Με όλα τα μέτωπα ανοιχτά και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις να έχουν πάρει φωτιά συνεχίζουν να κινούνται οι διαπραγματεύσεις με στόχο να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ όλων των πλευρών. Στην Αθήνα πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η ανταλλαγή στοιχείων και οι επαφές μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών βρίσκονται «στην ημερήσια διάταξη».

Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προκειμένου να μην χαθούν οι κρίσιμες ημερομηνίες του Φεβρουαρίου. Είναι ενδεικτικό ότι στέλεχος του οικονομικού επιτελείου έλεγε με νόημα ότι «κανείς δεν έχει στείλει κανένα τελεσίγραφο. Αυτά έχουν τεθεί εκ των πραγμάτων αν δεν θέλουμε να χάσουμε και το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου».

Το «ιδανικό» σενάριο

Η παραδοχή αυτή αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση αναζητά να χτίσει γέφυρες με τους εταίρους προκειμένου να αποφύγει μια ακόμα εμπλοκή η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει την αξιολόγηση το καλοκαίρι. Το ιδανικό χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει συμφωνία με τους θεσμούς για το περιεχόμενο της λίστας με τα μέτρα το αργότερο έως τη συνεδρίαση του EuroWorking Group (μετέχουν οι συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης) στις 9 Φεβρουαρίου.

Μια τέτοια συμφωνία θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή στην Αθήνα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών έως τις 10 Φεβρουαρίου. Αυτό το χρονικό όριο θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό προκειμένου να υπάρξει χρόνος για να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία με τους δανειστές αναφορικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Μια τέτοια εξέλιξη θα επέτρεπε στους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων να συντάξουν το staff level agreement (συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο) προκειμένου αυτό να παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 20 Φεβρουαρίου. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στους υπουργούς να προχωρήσουν σε πολιτική απόφαση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καταρτίζοντας τη λίστα με τα προαπαιτούμενα τα οποία θα πρέπει να υλοποιήσει στην συνέχεια η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει και επίσημα η αξιολόγηση.

Η συγκεκριμένη αλληλουχία γεγονότων θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αποφύγει το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων εξαιτίας του εκλογικού κύκλου που ξεκινά στην Ευρώπη από τις Ολλανδικές εκλογές στις 15 Μαρτίου, έστω και αν η υλοποίηση των προαπαιτούμενων θα γίνει και μέσα στο Μάρτιο.

Όταν θα μιλήσουν Βερολίνο και ΔΝΤ

Το ποσοστό των πιθανοτήτων για να γίνει πραγματικότητα το παραπάνω θετικό σενάριο και να μην βρεθεί η Ελληνική οικονομία αντιμέτωπη με ένα ακόμα «θρίλερ», θα κριθεί από τη στάση που θα κρατήσουν τις επόμενες ημέρες το Βερολίνο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Ήδη οι πληροφορίες σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Πόλ Τόμσεν στο γραφείο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, λίγα μόλις 24ωρα πριν τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, δείχνουν ότι ο κ. Σόιμπλε δεν μιλά δημόσια αλλά προετοιμάζει την επόμενη κίνηση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις σε αυτή τη συνάντηση, αλλά και στις υπόλοιπες παρασκηνιακές επαφές των τελευταίων ημερών, ο κ. Σόιμπλε διαπραγματεύεται την επόμενη ημέρα του Ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα. Και οι δύο πλευρές απαιτούν από την κυβέρνηση να λάβει εδώ και τώρα προληπτικά μέτρα για την περίοδο μετά το 2018, ενεργοποιώντας παράλληλα και τον ενισχυμένο δημοσιονομικό κόφτη.

Στην Αθήνα γνωρίζουν ότι χωρίς να συμφωνηθούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις για μετά το 2018 δεν μπορεί να προχωρήσει η αξιολόγηση. Σε αυτό το πλαίσιο προσαρμόζουν τις προτάσεις τους, προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα πακέτο που δεν θα προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Παρά τις διαδοχικές διαψεύσεις από την πλευρά των κυβερνητικών στελεχών, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση του αφορολόγητου ορίου βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, μαζί με την κατάργηση των υπόλοιπων φοροαπαλλαγών και την περαιτέρω περικοπή της ασφαλιστικής δαπάνης.

Οι προτάσεις συζητούνται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μέσω ανταλλαγής στοιχείων, τηλεδιασκέψεων και τηλεφωνικών επαφών με στόχο «να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό η καλύτερη συμφωνία», όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες. Αυτή τη γραμμή ακολουθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αγνοώντας (προς ώρας) πιέσεις που δέχεται από ορισμένους συναδέλφους του και βουλευτές της πλειοψηφίας για συνέχιση της διαπραγμάτευσης χωρίς να πιέζεται από το χρόνο, μέχρι να επιτύχει να μην υπάρξουν νέα μέτρα.

Δημοφιλή