Αποσύρεται από τα βασιλικά του καθήκοντα ο σύζυγος της Ελισάβετ, πρίγκιπας Φίλιππος

Αποσύρεται από τα βασιλικά του καθήκοντα ο σύζυγος της Ελισάβετ, πρίγκιπας Φίλιππος
Britain's Queen Elizabeth delivers the Queen's Speech next to Prince Phillip during the State Opening of Parliament in the Palace of Westminster in London, Britain, May 27, 2015. REUTERS/Alastair Grant/Pool
Britain's Queen Elizabeth delivers the Queen's Speech next to Prince Phillip during the State Opening of Parliament in the Palace of Westminster in London, Britain, May 27, 2015. REUTERS/Alastair Grant/Pool
POOL New / Reuters

Ο πρίγκιπας Φίλιππος και δούκας του Εδιμβούργου αποσύρεται, σύμφωνα με πληροφορίες από τα βασιλικά του καθήκοντα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της βασιλικής οικογένειας, από το φθινόπωρο δεν θα ασκεί τις βασιλικές του υποχρεώσεις και ουσιαστικά αποσύρεται από τη δημόσια ζωή. Η βασίλισσα θα συνεχίσει να εκτελεί πλήρως τις υποχρεώσεις της.

Νωρίτερα το Μπάκιγχαμ είχε συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη όλων των υπαλλήλων της βασιλικής οικογένειας από όλη την χώρα. Ο δε ασυνήθιστος τρόπος ανακοίνωσης της σύσκεψης προκάλεσε εικασίες για την υγεία της βασίλισσας αλλά αργότερα διέρρευσε πως ίσως πρόκειται για την υγεία του συζύγου της του 96χρονου πρίγκιπα Φιλίππου.

Οι φήμες περί θανάτου του πρίγκιπα διαψεύστηκαν αλλά η νέα πληροφορία προκαλεί ερωτήματα για τη σοβαρότητα των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Η ζωή του πρίγκιπα Φιλιππου

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος και Δούκας του Εδιμβούργου γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 στην Ελλάδα και μέχρι σήμερα ήταν το μακροβιότερο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Ήταν απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ, και μέλος της Ελληνικής και της Δανικής Βασιλικής Οικογένειας. Η οικογένειά του αποχώρησε από την Ελλάδα όταν ήταν βρέφος και ο ίδιος μεγάλωσε μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας και Ηνωμένου Βασίλειου ενώ σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό. Την ίδια χρονιά, το 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού.

Μετά τον πόλεμο παντρεύτηκε την μετέπειτα Βασίλισσα Ελισάβετ Β', απαρανήθηκε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάτεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του.

Με την βασίλισσα παντρεύτηκαν στις 20 Νοεμβρίου 1947 ενώ λίγο νωρίτερα ο βασιλιάς και πατέρας της Ελισάβετ του χορήγησε τον τίτλο Βασιλική Υψηλότητα και τον έχρισε Δούκα του Εδιμβούργου ενώ η σύζυγός του τον ονόμασε πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου πέντε χρόνια μετά την ενθρόνισή τους που έγινε το 1952. Μέσω διατάγματος, το 1960, δόθηκε η δυνατότητα στους απογόνους του Φιλίππου και της Ελισάβετ που δεν έφεραν τίτλους να χρησιμοποιούν το επώνυμο Μαουντμπάτεν-Γουίντσορ.

Το βασιλικό ζεύγος απέκτησε τέσσερα παιδιά: τον πρίγκιπα Κάρολο, την Πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Ανδρέα και τον πρίγκιπα Εδουάρδο ενώ έχουν οκτώ εγγόνια και πέντε δισέγγονα.

Δημοφιλή