ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18/10/2017 07:46 EEST | Updated 18/10/2017 07:48 EEST

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην κατ' ιδίαν συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τραμπ

Joshua Roberts / Reuters
Greek Prime Minister Alexis Tsipras and U.S. President Donald Trump return to the Oval Office after a joint news conference in the Rose Garden of the White House in Washington, U.S., October 17, 2017. REUTERS/Joshua Roberts

Τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Τραμπ. Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις τόσο στην προσωπική συνάντηση που είχαν Τσίπρας και Τραμπ όσο και στις διευρυμένες συζητήσεις που ακολούθησαν στο Λευκό Οίκο τρία ήταν τα μηνύματα που ήρθαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού

1) Σεβασμός στην Ελλάδα και την πετυχημένη προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

2) Αναγνώριση της κρίσιμης γεωστρατηγικής θέσης και ρόλου της Ελλάδας

3) Στήριξη έμπρακτη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε ως follow up της συνάντησης, η σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ των δύο υπουργών Οικονομίας των δύο χωρών, προκειμένου να εξετάσουν και να προωθήσουν την οικονομική συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και καινοτομίας. Στο πλαίσιο αυτό το προσεχές διάστημα θα ακολουθήσει επιχειρηματική αποστολή από τις ΗΠΑ για εμπόριο και μεταποίηση.

Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας στη συνάντηση στο Λευκό Οίκο αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτενώς στα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα επεσήμανε

-την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων που πέρυσι έφτασαν σε ιστορικό δεκαετίας, εικόνα που βελτιώνεται περαιτέρω το 2017.

-το πέρασμα στην ανάπτυξη, η οποία αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα του 2% φέτος. Τόνισε πως αυτό είναι αποτέλεσμα άκρως σημαντικό δεδομένου ότι η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ της την καταστροφική πενταετία 2010-2014.

-την πετυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, η οποία στόχος είναι να είναι διαρκής και απρόσκοπτη και αυτό είναι κάτι στο οποίο μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά και οι ΗΠΑ.

-το ζήτημα του χρέους και στην ταύτιση απόψεων σταθερά με την αμερικανική πλευρά σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ισχυρή συνεργασία που υπάρχει με τις ΗΠΑ στα ζητήματα της άμυνας και της ασφάλειας, σε μια κρίσιμη περιοχή με πολλές προκλήσεις, στην οποία η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας και θα συνεχίσει να είναι ακόμα ισχυρότερος πόλος στο βαθμό που γίνονται σεβαστές οι θέσεις και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η στρατηγική της Ελλάδας, είπε ο Αλ. Τσίπρας, είναι να ενισχύει δεσμούς με μια σειρά από χώρες, ώστε να αναβαθμίζεται ο ρόλος της στις διεθνείς εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις τριμερείς και τετραμερείς συνεργασίες στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί σημείο αναφοράς για την ομαλότητα και την ασφάλεια, την ίδια στιγμή που στην ευρύτερη περιοχή αναπτύσσονται αποσταθεροποιητικές τάσεις.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων είναι διαρκής επιδίωξη της ελληνικής πλευράς και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στη στήριξη των ΗΠΑ στον τομέα των επενδύσεων και της ενίσχυσης της σταθερότητας στην περιοχή.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost