Μια γυναίκα αναγκάζεται να κοιμάται δίπλα στο ψυγείο εξαιτίας ενός σπάνιου συνδρόμου που την κάνει να νιώθει πως «καίγεται ζωντανή»

Μια γυναίκα αναγκάζεται να κοιμάται δίπλα στο ψυγείο εξαιτίας ενός σπάνιου συνδρόμου

Η Paige Howitt είναι 23 ετών, ζει στο Bermingham της Αγγλίας και κοιμάται πάντα δίπλα σε ένα ψυγείο. Φυσικά δεν είναι από επιλογή αλλά από ανάγκη αφού διαφορετικά νοιώθει, όπως λέει, σαν «να καίγεται ζωντανή». Συγκεκριμένα αισθάνεται πως καίγεται το αριστερό της γόνατο, παρουσιάζει μυϊκούς σπασμούς, πρήξιμο και φυσικά υποφέρει από αϋπνία.

Η νεαρή γυναίκα πάσχει από το Πολύπλοκο Περιοχικό Σύνδρομο Πόνου (CRPS για συντομία) που κάνει τον ασθενή να βιώνει έναν εξαιρετικά δυνατό πόνο που μοιάζει με τον ακρωτηριασμό μέλους του σώματος.

Όπως αφηγείται, το προηγούμενο διάστημα είχε υποβληθεί σε θεραπεία που περιλαμβάνει την παραμονή της σε θάλαμο οξυγόνου αφενός για να ιαθεί, αφετέρου για να αισθανθεί ανακούφιση από τους πόνους.

Στη συνέχεια όμως αναγκάστηκε να διακόψει τη θεραπεία καθώς ήταν δαπανηρή και το μόνο μέρος στο οποίο θα μπορούσε να υποβληθεί σε αυτή ήταν πολύ μακριά από το σπίτι της.

Τώρα προσπαθεί να συγκεντρώσει 25.000 βρετανικές λίρες για να αγοράσει έναν ανάλογο εξοπλισμό που μπορεί να εγκαταστήσει στο σπίτι της. Μέχρι να γίνει όμως αυτό τυλίγει διαρκώς το πόδι της με πάγο και το έχει συνέχεια ακουμπισμένο σε ένα μαξιλάρι.

«Νιώθω μερική ανακούφιση μόνο όταν έχω διαρκώς το πόδι μου σηκωμένο και χρησιμοποιώ πάγο όλη την ώρα. Έχω ακόμη και ένα ψυγείο δίπλα στο κρεβάτι μου» γράφει στην ιστοσελίδα JustGiving (πλατφόρμα συγκέντρωσης δωρεών) «αλλά (σ.σ. ο πάγος μειώνει τη ροή του αίματος στο πόδι προκαλώντας επιπλέον προβλήματα».

Η Howitt παρουσίασε το CRPS πριν από δύο χρόνια μετά από επέμβαση στην επιγονατίδα. Ακολούθησαν οι έντονοι πόνοι και η διάγνωση. Η γυναίκα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές στη Νοσηλευτική και σήμερα της είναι δύσκολο ακόμη και να βγει από το σπίτι. «Το CRPS έχει αλλάξει πολύ τη ζωή μου και μου έχει στερήσει τα όνειρά μου. Πάσχω από κατάθλιψη, έχω συνέχεια άγχος κάθε μέρα που ξέρω πως δεν έχω άλλη επιλογή θέλω να τα παρατήσω όλα».

Στο παρελθόν για το CRPS έχουν χρησιμοποιηθεί όροι όπως αλγοδυστροφία, σύνδρομο Sudeck, επίμονη καυσαλγία. Τις περισσότερες φορές συνδέεται με κάποιο τραυματισμό ή τον σακχαρώδη διαβήτη αλλά συχνά εμφανίζεται ή επανεμφανίζεται χωρίς να υπάρχει κάποια εμφανή αιτιολογία. Η δε θεραπεία του Συνδρόμου είναι ακόμη πιο περίπλοκη ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υποχωρεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς ιατρική ή φαρμακευτική παρέμβαση ή και όχι.

Δημοφιλή