Ένα σημαντικό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό πραγματοποίησε πρόσφατα το Τουβαλού, μία από τις πιο απομονωμένες και μικρές χώρες του κόσμου, με την εγκατάσταση των πρώτων αυτόματων μηχανημάτων ανάληψης μετρητών (ATM).

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια ιστορική αλλαγή για το νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού, το οποίο έως τώρα βασιζόταν αποκλειστικά στις συναλλαγές με μετρητά, αναφέρει το CNN.

Advertisement
Advertisement

Η τοποθέτηση των ATM έγινε στις 15 Απριλίου στην πρωτεύουσα Φουναφούτι, παρουσία του Πρωθυπουργού Φελέτι Τέο και άλλων αξιωματούχων. Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ως ένα «ορόσημο» για την ανάπτυξη της χώρας, ενώ εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους με μια εορταστική τούρτα που είχε το σχήμα… ATM!

Ο Σιόσε Τέο, γενικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας του Τουβαλού, υπογράμμισε τη σημασία του έργου, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια «μεταμορφωτική αλλαγή» που ενισχύει την οικονομική αυτονομία των πολιτών. Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση είχε η εταιρεία Pacific Technology Limited, με τον εκπρόσωπό της, Νισάρ Άλι, να δηλώνει πως η πρωτοβουλία αυτή «ξεπερνά τα εμπόδια» και συνδέει το Τουβαλού με τον σύγχρονο τραπεζικό κόσμο.

Το Τουβαλού, με πληθυσμό περίπου 11.200 κατοίκους, αποτελείται από εννέα μικρά νησιά με συνολική έκταση μόλις 26 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η προσβασιμότητα είναι περιορισμένη, καθώς διαθέτει ένα μόνο αεροδρόμιο, επίσης στη Φουναφούτι, που εξυπηρετεί ελάχιστες πτήσεις από τα Φίτζι κάθε εβδομάδα. Όταν δεν πραγματοποιούνται αφίξεις, ο διάδρομος του αεροδρομίου μετατρέπεται σε χώρο παιχνιδιού για ράγκμπι και ποδόσφαιρο.

Εσωτερικές μετακινήσεις πραγματοποιούνται με φέρι, καθώς δεν υπάρχουν πτήσεις μεταξύ των νησιών.

Παρά την τεχνολογική πρόοδο, το Τουβαλού αντιμετωπίζει σοβαρές περιβαλλοντικές απειλές. Με μέγιστο υψόμετρο μόλις 4,5 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, το κράτος είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην κλιματική αλλαγή και την άνοδο της στάθμης των ωκεανών. Η διείσδυση θαλασσινού νερού έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γεωργία, ενώ η αύξηση της θερμοκρασίας επηρεάζει αρνητικά την πλούσια θαλάσσια ζωή της περιοχής.

Η χώρα είχε συγκινήσει τον κόσμο το 2021, όταν ο τότε Υπουργός Εξωτερικών, Σάιμον Κόφε, απηύθυνε ομιλία στον ΟΗΕ γονατισμένος μέσα στη θάλασσα, με το νερό να φτάνει στα γόνατά του – ένα συγκλονιστικό μήνυμα για τον υπαρξιακό κίνδυνο που αντιμετωπίζει το Τουβαλού από την κλιματική κρίση.